A fost instituită prin HG 1284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în Romania , modificată şi completată prin HG 971/2011.
Situl Natura 2000 se întinde pe o suprafaţă de 3663 ha în cadrul regiunii biogeografice stepice, în partea de nord a judeţului Tulcea, în podișul Dobrogei de Nord, cu o altitudine medie de 80 m (variind între 4 şi 229 m cu o parte colinară denumită Dealurile Beştepe. Cea mai mare parte din suprafaţa sa o constituie păşunile și terenurile arabile ce aparțin următoarelor Unități Administrative: Municipiul Tulcea, comuna Valea Nucarilor, comuna Nufăru, comuna Beştepe şi comuna Mahmudia. Terenurile din categoria de folosință păduri aparțin Ocolului Silvic Rusca – Direcția Silvică Tulcea.
Acest sit găzduiește efective importante ale unor specii de păsări protejate din care:
• 30 de specii de păsări de interes comunitar care necesită desemnarea SPA, incluse în Anexa I a Directivei Păsări şi Anexa 3 a O.U.G. nr. 57/2007;
• 14 specii de păsări de interes naţional ce necesită o protecţie strictă incluse în Anexa 4B a O.U.G. nr. 57/2007;
• 5 specii de păsări de interes comunitar a căror vânătoare este permisă, incluse în Anexa II a Directivei Păsări şi Anexa 5C a O.U.G. nr. 57/2007.
Situl a fost declarat pentru populațiile cuibăritoare ale speciilor următoare:
• Burhinus oedicnemus • Caprimulgus europaeus • Calandrella brachydactyla • Oenanthe pleschanka
Situl este important în perioada de migrație pentru speciile de răpitoare, iar pentru iernat este important Branta ruficollis și Circus cyaneus.
Speciile de păsări incluse în Anexa I a Directivei Păsări 2009/147/EC, pentru care a fost declarat situl, sunt:
Accipiter brevipes, Anthus campestris, Aquila clanga, Aquila heliaca, Aquila pomarina, Branta ruficollis, Calandrella brachydactyla, Caprimulgus europaeus, Circus cyaneus, Circus macrourus, Coracias garrulus, Dendrocopos syriacus, Falco peregrinus, Falco vespertinus, Lanius collurio, Lanius minor, Lullula arborea, Melanocorypha calandra, Burhinus oedicnemus, Buteo rufinus, Circus pygargus, Hieraaetus pennatus, Milvus migrans, Oenanthe pleschanka, Pernis apivorus, Circaetus gallicus, Ciconia ciconia, Circus aeruginosus, Falco cherrug, Haliaeetus albicilla.
În cursul studiilor din teren efectuate în perioada 2013-2014 pentru elaborarea planului de management, au fost identificate 54 specii de păsări, din care 11 specii noi,nemenționate în formularul standard. Dintre acestea, pentru speciileEmberiza hortulana și Oenanthe isabellinas-a realizat evaluarea stării de conservare şi au fost incluse în Planul de Management pentru că dețin populații cuibăritoare semnificative înperimetrul sitului ROSPA0009 Beștepe-Mahmudia.
[huge_it_gallery id=”10″]