Marca „Produs în arie naturală protejată din România”, prezentată în județul Timiș
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Costel Alexe, a însoțit delegația Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), condusă de Adi Croitoru, președinte, la întâlnirea organizată joi, 30 iulie 2020, cu reprezentanții UAT-urilor din județul Timiș. Acțiunea s-a desfășurat în comuna Șandra, la care au participat primari ai UAT-urilor județului Timiș, care dețin pe suprafața lor arii naturale protejate.
Lansată acum două luni, la inițiativa ANANP și sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, marca înregistrată ,,Produs în arie naturală protejată din România” a fost prezentată în județul Timiș ca un instrument de marketing prin care produsele românești din ariile naturale protejate pot să devină un brand puternic, recunoscut atât în magazinele românești cât și în cele europene.
Pornind de la faptul că producătorii din comunitățile locale aflate în arii naturale protejate suferă din cauza restricțiilor impuse de directivele europene, prin care orice activitate economică trebuie să se incadreze în respectarea normelor de conservare a habitatului natural și a biodiversității, ANANP a gândit o strategie prin care sa vină în sprijinul producătorilor locali, pentru a compensa aceste constrângeri.
Pentru a crea o simbioză între exigențele conservării și protejării ariilor naturale, a habitatelor și a biodiversitații specifice și dezvoltarea durabilă a comunităților aflate în ariile naturale protejate, prin proiectul inițiat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin ANANP, ajută producătorii din ariile naturale protejate să-și promoveze și comercializeze produsele care înmagazinează tradiții și obiceiuri unice, străvechi, vehicul de transmitere către generațiile viitoare a unei culturi ancestrale, parte a tezaurului istoric al patriei. Așa încât ambele obiective, cuprinse în agenda „Strategia UE pentru Biodiversitate 2030”, să fi armonizate.
În alocuțiunea sa, ministrul Costel Alexe a subliniat: „Toți producătorii locali care își desfășoară activitatea în arii naturale protejate, siturile „Natura 2000”, vor avea un avantaj privind accesarea fondurilor pe linia de finanțare care va fi lansată în luna august, care va fi de 200 de mil. EUR, din fonduri europene, cu granturi de până la 200.000 de EUR, pentru producătorii locali. ANANP a lansat un Ghid și o Procedură prin care toți producării locali se pot înscrie pentru accesarea acestor fonduri. Ei vor fi promovați și pe platforma noastră, a ministerului, ulterior putând beneficia de un punctaj în plus la evaluarea proiectelor. Statul român, prin toate instituțiile sale, trebuie să vină în sprijinul comunităților locale, deoarece, deși trebuie să protejăm mediul înconjurător, trebuie să ne asigurăm că dezvoltăm sustenabil și durabil comunitățile locale.”
Adi Croitoru, președintele ANANP: „Brandul de „Produs în Arie Naturală Protejată” nu se dă unui anumit tip de comunitate. Se dă tuturor românilor care trăiesc într-o arie naturală protejată, care au posibilitatea de a produce fie un produs alimentar, fie non-alimentar, fie pensiune, fie activități turistice, dar care să înglobeze valori ale tradițiilor naționale străvechi, care fac diferența, care ne fac unici în peisajul culturii și civilizației europene. Diferența dă valoare, atunci când vorbim de conservarea tradițiilor naționale culturale și civilizaționale.”
