ROSPA0015 Câmpia Crișului Alb și Crișului Negru și ariile naturale protejate conexe
(Complexul de Arii protejate Crișuri)
Scurtă descriere a ariilor naturale protejate:
Complexul AP Crișuri este situat în partea de nord-vest a judeţului Arad şi sud-vest a judeţului Bihor, fiind încadrat aproape complet, 98,7%, pe teritoriul administrativ al judeţului Arad şi doar 1,3% pe teritoriul judeţului Bihor. Este situat între coordonatele de 21º 20′ 8” longitudine E şi 46º 30′ 38” latitudine N, cu o altitudine minimă de 81 m, maximă de 114 m şi medie de 92 m. Se încadrează în regiunea biogeografică Panonică.
Complexul AP Crișuri are o suprafață distribuită astfel: 35.615,29ha ROSPA0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru, 826ha ROSCI0048 Crisul Alb, 7802ha ROSCI0231 Nădab – Socodor – Vărşad, 4.940,28ha ROSCI0350 Lunca Teuzului – exceptând suprafața suprapusă cu ROSPA0014 Câmpia Cermeiului, 102 ha 2.97 Rezervaţia de soluri sărăturat de la Socodor, 21,9ha 2.98 Arboretul Macea, 3,1 ha VI.2 Pădurea Socodor – colonie de stârci, 2 ha VI.1 Pădurea Lunca – colonie de stârci. Suprafata totală a Complexului AP Crișuri este de 37.864,40ha.
Obiective de conservare: 59 specii de păsări, 86 de specii de păsări cu migrație regulată, 3 specii de mamifere, 1 specie de reptile, 2 specii de amfibieni, 9 specii de pești, 2 specii de nevertebrate, 3 specii de plante, 7 habitate.
Terenurile din interiorul Complexului AP Crișuri sunt în marea lor majoritate în proprietate privată. Terenurile agricole, care ocupă circa 85% din suprafaţa acestuia, sunt în proprietate privată, cât şi în proprietatea publică şi privată a comunelor, în special păşunile. Suprafeţele forestiere sunt în totalitate în proprietatea şi în administrarea statului, prin Direcţia Silvică Arad, Ocolul Silvic Chişineu-Criş și Ocolul Silvic Iuliu Moldovan.
Complexul AP Crisuri este localizat în bazinul hidrografic al râului Crișul Alb și bazinul hidrografic al râului Crișul Negru, formele de relief dominante fiind cele de câmpie și respectiv cea de luncă, dezvoltându-se în mare parte între cursurile Crişului Alb şi Crişului Negru, dar şi la sud-vest de zona de curgere a Crişului Alb, în apropierea graniţei româno-maghiare. Văile râurilor Crişul Alb şi Crişul Negru sunt administrare de către Direcţia Bazinală de Apă Crişuri.
Pe teritoriul sitului se regăsesc şi o serie de canale, dintre care cel mai important este Canalul Morilor. Canalele sunt administrate de către Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
De asemenea, pe teritoriul sitului se regăsesc o serie de bălţi permanente, artificiale, administrate de persoane şi societăţi private.
Situl se află pe teritoriul administrativ al localităţilor Cermei, Chişineu Criş, Grăniceri, Macea, Mişca, Olari, Pilu, Sântana, Socodor, Sintea Mare, Şepreuş, Șicula, Șimand, Zărand, Zerind – județul Arad, Avram Iancu – județul Bihor.
Activitățile umane care pot avea impact negativ asupra speciilor sunt: creșterea animalelor, exploatarea resurselor forestiere, regularizarea și amenajarea râurilor Crișul Alb și Teuz, extragerea de agregate minerale, dezvoltarea infrastructurii de transport, agricultura convențională, vânătoarea, turismul de agrement și extinderea intravilanului.
Link-uri către pagina web a custodelui și a ariilor naturale protejate:
[huge_it_gallery id=”51″]