ANANP

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Turismul și ariile naturale protejate

     Obiective turistice în ariile naturale protejate și în vecinătatea acestora:

     Obiectivul turistic principal îl constituie aria naturală protejată, principalul scop al vizitării zonei fiind reprezentat de observarea pădurii. Principala cale de acces este reprezentată de drumul naţional DN13, prin comuna Măieruş dinspre est sau prin comuna Hoghiz dinspre nord-vest. Drumul naţional DN13 străbate întreaga arie protejată, de o parte şi de alta a drumului putând fi admirate habitatele forestiere, dominate de fag. În zona drumului naţional DN13 sau în comunele Măieruş, Hoghiz şi Apaţa există mai multe pensiuni care oferă posibilităţi de cazare celor care doresc sa îşi petreacă mai mult timp în vecinătatea Pădurii Bogăţii.

     Pentru vizitarea ariei protejate sunt propuse două trasee, cu intrare de la drumul naţional DN13, relevante pentru elementele de interes conservativ care au stat la baza desemnării acestei zone ca arie protejată de interes european.

     Traseu 1 – Valea Trestiei – Traseul de vizitare porneşte de la drumul naţional DN13, din punctul cu coordonatele 45°56’52,41″N – 25°22’11,75″E, urmând spre sud-vest Valea Trestiei. Traseul are un grad scăzut de dificultate pe prima porţiune, care urmăreşte văile Trestiei şi Glajera. Dacă vor fi urmate cărările ce duc spre Dealul Trestiei – spre dreapta sau spre Culmea Lungă – spre stânga, traseul începe să urce uşor, avînd un grad de dificultate moderat.

     Traseul este în totalitate accesibil cu piciorul, fiind interzis accesul auto, cu excepţia proprietarilor şi administratorilor de terenuri. Traseul are o lungime de circa 3 km. Timpul total de desfăşurare a vizitei pe acest traseu este de 2-3 ore. Desigur, în cazul observării unor elemente deosebite, durata de vizitare se poate prelungi. Vizitarea traseului se poate face tot anul, dar pentru a surprinde cât mai multe dintre elementele de interes conservativ, perioada ideală este martie-octombrie, în funcţie de condiţiile meteo. Acest traseu va fi amenajat în cadrul actualui proiect. (cod SMIS 136806) în cadrul Subactivității 5.2. Amenajarea unui traseu turistic de 8,8 km în ariile naturale protejate.

     Traseu 2 – Poiana Măieruşului – Traseul de vizitare propus porneşte de la drumul naţional DN13, din punctul cu coordonatele 45°54’29,17″N – 25°25’13,95″E, urmând valea Pârâului Bogata, străbate păşunea şi pădurea şi se întoarce la drumul naţional DN13, în punctul cu coordonatele 45°54’41,45″N – 25°24’44,87″E. Traseul are un grad scăzut de dificultate pe prima porţiune, care urmăreşte valea Pârâului Bogata. Spre intrarea în pădure traseul începe să urce uşor, avînd un grad de dificultate moderat. Traseul este în totalitate accesibil cu piciorul, fiind interzis accesul auto, cu excepţia proprietarilor şi administratorilor de terenuri. 67 Traseul are o lungime de circa 5 km. Timpul total de desfăşurare a vizitei pe acest traseu este de 3-4 ore. Desigur, în cazul observării unor elemente deosebite, durata de vizitare se poate prelungi. Vizitarea traseului se poate face tot anul, însă pentru a surprinde cât mai multe dintre elementele de interes conservativ, perioada ideală este martieoctombrie, în funcţie de condiţiile meteo.

     Alte obiective turistice de pe raza Comunei Hoghzi:

  • CASTELUL HALLER DIN HOGHIZ – Asa-numitul castel Haller – este asezat intr-un parc pitoresc, cu vegetatie bogata, dominat inca de stejari seculari. Adaposteste acum scoala generala. Se crede despre el ca a fost ridicat in anul 1553, chiar pe ruinele unei manastiri medievale si ca a ajuns pentru un timp sa fie locuit de Gabriel Bethlen. A fost ridicat cu caramida si piatra, si are acum o cladire principala, anexe si incinta nu foarte inalta. Pastreaza parte din structura originala, cu doua bastioane de colt, dar si elemente de interior vechi: bolti cu penetratii, arcade, ferestre, poate si picturi sau stucaturi sub straturile succesive de tencuieli.

  • CASTELUL KALNOKY DIN HOGHIZ – Se află în vecinatatea imediata a castelului Haller, la acelasi numar chiar, se desfasoara cladirile castelului Kalnoky – corpul principal si anexele, cu trasaturi arhaice, unele cu certitudine amintind de Renastere: latura dreapta (parter peste demisol) cu deschideri rectangulare nu foarte largi, flancata la colturi de doua bastioane poligonale cu doua niveluri, ce poarta acoperisuri piramidale. in vechime, castelul pare sa fi avut o desfasurare mult mai ampla. Unele dintre elementele sale arhitectonice prezinta similitudini (la ferestre, bastioane) cu ale altui castel din Hoghiz, Guttmann-Valent, acum o cladire cu planul in forma de „L”, cu bastion poligonal la imbinarea celor doua laturi.

  • CASTELUL GUTHMAN-VALENTA – Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz (judetul Brasov) a fost construit in secolul XVI si mai apoi refacut in secolul XVIII.

  • BISERICA DIN LEMN „CUVIOASA PARASCHIVA” – Biserica de lemn din Cuciulata, comuna Hoghiz, județul Brașov, se află așezată spre marginea satului, pe înălțimea unui mic deal. Momentul edificării ei nu se cunoaște cu exactitate, perioada în care se bănuiește că a fost construită este între anii 1700 și 1752. Are hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.

  • BISERICA REFORMATA – Biserica reformata de la Hoghiz este o constructie de zid care poate fi datata in secolul al XVIII-lea, ea fiind marcata deja la Ridicarea iosefina (1769-1773), in jumatatea de est a satului. Se crede indeobste ca initiativa inaltarii ei a avut-o Bethlen Kata, in anul 1749.