Hunedoara Timisana
Situl Natura 2000 ROSPA0047 Hunedoara Timişană este situat în vestul României, în Regiunea de Dezvoltare 5 Vest, cu suprafeţe în judeţele Arad (77%) şi Timiş (23%), suprapunându-se parţial cu teritoriul administrativ al localităților Orţişoara, judeţul Timiş, Vinga, Şagu şi Hunedoara Timişană, din judeţul Arad.
Coordonatele punctului central sunt 21º12’40” longitudine E şi 45º59’21” latitudine N. Situl se întinde pe o suprafaţă de 1537 ha, compusă din patru perimetre amplasate pe partea dreaptă a DN69 Timişoara-Arad, în zona localităţilor Orţişoara, judeţul Timiş, Vinga, Şagu şi Hunedoara Timişană, judeţul Arad. Căile de acces în sit sunt reprezentate de drumul național DN69 Timișoara – Arad, autostrada A1 Timișoara – Arad și drumul județean DJ693 Orțișoara – Seceani și drumul comunal DC95 Șagu – Hunedoara Timișană.
Caracterizare geografică, geologică, pedologică şi climatologică
Din punctul de vedere al unităţilor geografice, situl este situat în Câmpia Vingăi, aparţinând Câmpiei înalte subcolinare a Banatului care se interpune ca o treaptă intermediară între unitatea dealurilor piemontane şi câmpia joasă, subsidentă.
Din punct de vedere geologic, aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA0047 Hunedoara Timişană este amplasată în sectorul românesc al depresiunii Panonice, având la bază un fundament constituit din şisturi cristaline. Peste acest fundament s-au depus formaţiuni sedimentare cuaternare cu caracter lacustru în bază şi aluvio-proluvial în partea superioară.
În condiţiile unei uniformităţii litologice, dată de predominarea pietrişurilor şi nisipurilor cu intercalaţii de argile, în perimetrul sitului s-au identificat 4 clase de soluri: cernisoluri, luvisoluri, hidrisoluri şi antrisoluri. Analizând zona de interes din punct de vedere al tipului de sol în perimetrul aferent ROSPA0047 Hunedoara Timişană s-au identificat 6 tipuri:
cernoziomuri tipice – CZ ti,
cernoziomuri argice – CZ ar,
cernoziomuri cambice – CZ cb,
antrosoluri erodice – AT er,
gleiosoluri tipice – GS ti,
preluvosoluri tipice – EL ti.
Clima din Câmpia Vingăi este moderat continentală, cu variaţii de temperatură mai accentuate decât în dealurile şi munţii vecini, dar cu precipitaţii mai reduse.
Obiectivele de conservare care au stat la baza înfiinţării ariei naturale protejate
Situl a fost desemnat pentru protecția a 14 specii de avifaună (cf. HG 971/2011):
1. A082 Circus cyaneus
2. A084 Cyrcus pygargus
3. A231 Coracias garrulus
4. A122 Crex crex
5. A092 Hieraaetus pennatus
6. A255 Anthus campestris
7. A080 Circaetus gallicus
8. A338 Lanius collurio
9. A339 Lanius minor
10. A429 Dendrocopos syriacus
11. A403 Buteo rufinus
12. A031 Ciconia ciconia
13. A081 Circus aeruginosus
14. A097 Falco vespertinus
Situl ocupă o zonă de câmpie, cu suprafeţe agricole şi păşuni aride, fiind delimitat de terenuri agricole și zone rezidențiale. Cea mai mare suprafaţă este acoperită de terenuri arabile, respectiv 742 ha, ceea ce reprezintă un procent de 48% din suprafaţa sitului. De asemenea, un procent important este reprezentat de păşuni şi pajişti, respectiv 45%, 672 ha. Diferenţa de 123 ha, 7%, este reprezentată de terenuri cu alte folosinţe.
Habitatele din sit prezintă importanţă doar din punctul de vedere al conservării speciilor de păsări, ca loc pentru cuibărit şi sursă de hrană.
Pajiştile din această regiune sunt puternic păşunate ceea ce duce la sărăcirea extremă a compoziţiei floristice, deci şi la dificultăţi de identificare a grupărilor fitocenotice şi a nucleului de specii caracteristice. Acestea sunt mai mult izlazuri comunale, constant păşunate de turme de oi şi de vaci. Diversitatea specifică este redusă, structura fitocenozelor – simplificată, aspectul pajiştilor – uniform, deci şi valoarea peisagistică este redusă.
Cele câteva pâlcuri de salcâm, dud şi plopi, care reprezintă locul de cuibărit pentru vânturelul de seară, sunt plantate şi se află într-o stare mai mult sau mai puţin accentuată de degradare. Aşadar, chiar considerarea lor ca habitate sau asociaţii vegetale semi-naturale este uneori forţată. Cele câteva canale, majoritatea secate vara, şi taluzurile cu arbuşti care mărginesc situl ori terenurile agricole compensează parţial biodiversitatea şi aspectul general.
Custode: Agenția pentru Protecția Mediului Timiș; www.sithunedoaratimisana.ro
Management: Regulamentul şi Planul de management au fost aprobate prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1.023/01.06.2016 privind aprobarea Planului de management și a Regulamentului ariei de protecție specială avifaunistică ROSPA0047 Hunedoara Timișană.
[huge_it_gallery id=”30″]