ROSPA0129 Masivul Ceahlau
Aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0129 Masivul Ceahlău a fost constituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice Natura 2000 în România, modificată și completată prin Hotărârea de Guvern nr. 971/2011
Aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0129 Masivul Ceahlău este situata in Masivul Ceahlau in judetul Neamt,pe raza orasului Bicaz si a comunelor Ceahlău, Grințieș, Tașca, Bicaz, Bicazu Ardelean și pe teritoriul județului Harghita, pe raza comunei Tulgheș. ROSPA0129 Masivul Ceahlău ocupa o suprafata de 27 837 ha ( 95,3 % din suprafata Masivului Ceahlau) si se suprapune peste cei 7742,5 ha ale Parcului National Ceahlau situat in partea centrala,mai inalta, a masivului.
Ceahlaul este un masiv muntos inclus în grupa centrală a Carpaţilor Orientali. Este delimitat de văi adânci, evoluate: la nord valea Bistricioarei, la est pe o lungime de 35 km valea Bistritei (lacul de acumulare Izvorul Muntelui), la sud valea Bicazului, la vest un culoar larg format de pâraiele Pintic si Bistra.
Accesul catre Masivul Ceahlau se face usor pe DN 15 din direcţia Piatra Neamţ-Bicaz si dinspre Transilvania pe DN 15C, cu conexiune la DN15 în oraşul Bicaz.
Situl ROSPA0129 Masivul Ceahlău a fost preluat în administrare in baza Contractului de administrare nr. 5218/MMSC/08.10.2014 și nr. 13792/CJN/08.10.2014, încheiat între Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Consiliul Județean Neamț.
Managementul ROSPA0129 Masivul Ceahlău este asigurat de către Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, institutie cu statut juridic propriu aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț.
Relieful: În jurul părții centrale (inclusa in Parcul National ) apare o treapta de relief mai joasa și mai fragmentata – Munceii Ceahlăului. Acestia ocupa circa 2/3 din suprafata Masivului Ceahlău și sunt formati din culmi prelungi cu aspectul rotunjit și profilul longitudinal ondulat si altitudini cuprinse intre 1000 și 1300 m.
In partea de sud și est a masivului culmile se desprind radiar de sub abruptul platoului central iar în vest sunt paralele cu acesta. La nord și est se desprind de sub abrupturi, intocmai ca niste uriase contraforturi de cetate, culmile: Piciorul Humariei, Obcina Tiflicului, Obcina Cerebuc și Obcina Ciucanului, Obcina Verdelui, Obcina Chica Baicului și Obcina Horsti.La sud și est culmile sunt și mai fragmentate, morfologia lor devenind mai complicata. Incepand de la paraul Izvorul Muntelui catre vest se succed: Muntele Sima, Obcina Piatra Arsa continuata cu Culmea Duboasa, Obcina Chiliei , Obcina (Piciorul) dintre Bistre, Obcina Tablei și altele.
Clima: Din punct de vedere climatic, Muntele Ceahlău se încadrează în ţinutul climatic de munţi joşi cu altitudinea de 800-1900 m, subţinutul climatic al Carpaţilor Orientali.
Reteaua hidrografica: Masivul Ceahlau este un adevarat “castel de ape” din care izvorasc mai multe paraie ce se varsa in raurile care delimiteaza Masivul Ceahlau: Bistriţa cu lacul de acumulare Izvorul Muntelui– Bicaz, Bistricioara la nord şi nord vest şi râul Bicaz. Pe raul Bistrita între Poiana Largului şi amonte de confluenţa cu pârâul Izvorul Muntelui ca urmare a construirii barajului a aparut lacul de acumulare Izvorul Muntelui,cel mai mare lac de baraj antropic de pe raurile interioare din Romania.
Din cei 27 837 ha ale ROSPA0129 Masivul Ceahlau 7742 , 5 ha (27,8%) apartin Parcului National Ceahlau. Din suprafata Parcului National Ceahlau 370 ha (4,79% din suprafata parcului) sunt incluse in zonele de stricta protectie (rezervatiile stiintifice Ocolasul Mare si Polita cu Crini si monumentul naturii Cascada Duruitoarea) si 5008,6 ha (64,69%) in zona de stricta protectie.
Mediul biotic: ROSPA0129 Masivul Ceahlau adăposteşte ecosisteme montane de o mare valoare, cuprinzând specii floristice si faunistice de o mare varietate şi bogăţie.
Se întâlnesc două etaje de vegetaţie: montan (cu subetajele inferior, mijlociu şi superior) şi subalpin.
Avifauna: În etajul subalpin întâlnim specii precum fâşa de munte– Anthus spinoletta, brumăriţa de pădure– Prunella modularis; pe platoul înalt apare potârnichea– Perdix perdix iar pe grohotişuri şi abrupturile stâncoase brumăriţa de stâncă– Prunella collaris, codroşul de munte – Phoenicus ochruros, fluturaşul de stâncă– Tichodroma muraria, drepneaua– Apus apus. În jnepenişuri şi în rariştea de limită: pitulicea mică–Phylloscopus collybita, ochiul boului–Troglodytes troglodytes, mierla gulerată–Turdus torquatus.
În zona forestieră pot fi întâlniţi cocoşul de munte– Tetrao urogallus, ierunca –Tetrastes bonasia rupestris şi răpitoare de zi –Falconiformes– precum: şorecarul comun–Buteo buteo, uliul porumbar– Accipiter gentilis, vânturelul roşu– Falco tinnunculus şi răpitoare de noapte– Strigiformes precum: bufniţa–Bubo bubo, cucuveaua– Athene noctua, huhurezul mare– Strix uralensis, ciuvica–Glaucidium passerinum, minuniţa–Aegolius funereus.
În molidişuri apare frecvent piţigoiul de brădet– Parus ater, piţigoiul moţat–Paruscristatus, auşelul– Regulus regulus, forfecuţa–Loxia curvirostra, corbul–Corvus corax.
În pădurile de fagi bătrâni se întâlnesc numeroase specii de ciocănitori: ciocănitoarea de munte– Picoides tridactylus, ciocănitoarea cu spatele alb– Dendrocopus leucotos, ciocănitoarea neagră– Dryocopus martius, cucul– Cuculus canorus, mugurarul–Pyrrhula pyrrhula, mierla–Turdus merula, sturzul cântător –Turdus philomelos, silvia cu cap negru–Sylvia atricapilla, gaiţa–Garrulusglandarius.
În lungul apelor curgătoare se remarcă prezenţa mierlei de apă–Cinclus cinclus, şi a codobaturelor, codobatura albă–Motacilla alba şi cenuşie–Codobatura cinerea, prundăraşul gulerat mic–Charadrius dubius.
Păsările rare sau ameninţate cu dispariţia şi protejate prin lege din Muntele Ceahlău sunt: cocoşul de munte, fluturaşul de stâncă, ciocănitoarea cu trei degete, ciocănitoare cu spatele alb, fâsa alpină şi brumăriţa de munte, acvila de munte, gaia roşie, porumbelul gulerat, bufniţa, caprimulgul, ciorcârlia de pădure, muscarii, sfrânciocii.
[huge_it_gallery id=”85″]