Aria protejată 2.458 Muntele de sare Praid
Suprafaţa (ha): 60 ha
Limitele rezervației au fost stabilite prin Legea 5/2000 și ajustate în 2015 prin măsurile de ajustare la nivel național cu consultarea custodiilor și administratorilor de aria protejată.
Scurta descriere a ariei protejate
Muntele de sare Praid (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în județul Harghita pe teritoriul administrativ al comunei Praid. Canionul se întinde în partea de sud-vest a Muntelui de sare Praid. Aici apa a străpuns sarea și canionul format este din stânci de sare și creste de sare ce asociază fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare șilapiezuri ce asociază existența unor izvoare cu ape sărate. Din canion prin potecile laterale, se pot vizita câteva doline mai mari semi-închise cu vegetație, având un microclimat specific, care sunt străjuite de stânci și pereți de sare ce prezintă o frumusețe exotică cu totul aparte.
Valori protejate
Deși rezervația nu este declarată sit SCI, totuși prezintă 2 habitate de interes comunitar: 1310 Salicornia şi alte specii anuale care colonizează regiunile mlăstinoase sau nisipoase respectiv 6510 Pajisti de altitudine joasă (Alopecurus pratensis, Sangiusorba officinalis). De asemenea întâlnim în sit speciile: Tritonul cu creastă (Triturus cristatus), Buhaiul de baltă cu burtă galbenă (Bombina variegata), Broasca roşie de munte (Rana temporaria), Broasca roşie de pădure (Rana dalmatina) şi altele asemenea.
Geologie
Zona Ocnelor de sare şi bazinul Praidului se situează la limita a două structuri geologice majore, respectiv lanţul vulcanic neoeruptiv Călimani-Gurghiu-Harghita şi sedimentogenul Cretacic, Paleogen şi Neogen de pe valea Târnavei Mici.
Vârsta sării este apreciată a avea 14-20 milioane de ani, Badenian mediu.
În această zonă găsim cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă ușor eliptică, având diametrul de 1,2 – 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriașe ciuperci. În zona masivelor de sare sunt prezente fenomenele de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare şi lapiezuri, care de fapt sunt asemănătoare cu fenomenele carstice prezente în zonele calcaroase etc.
Hidrologie
Dealul a fost secționat de apele părâului Corund încă din Cuaternarul târziu, formând un canion de sare și rezultând un deal mai mic (Corbul Mic-Kisholló), separat de cel mare. Pârâul Corund curgea inițial dinspre satul Ocna de Jos pe lângă drumul actual, dar după prăbușirea unui aliniament de doline aceasta a modificat traseul pârâului și a drenat și lacul dintre cele două Ocne.
Climă
În zona Praidului cantitate medie de precipitaţii este de 778 mm. Numărul anual de zile ploioase este de 140-150. Numărul anual de zile cu ninsoare este de 30-40, stratul de zăpadă se menţine pe sol în medie 80-120 zile. În lunile mai-august, care constituie perioada cea mai activă de vegetaţie, cad aproximativ 360-390 mm de precipitaţii. Regimul eolian se caracterizează prin vânturi predominante de Vest, Nord–Vest, cu o frecvenţă de 20-22 %, şi bat anual în jur de 100-113 zile. În sezonul de primăvară, ori toamna se fac simţite şi vânturile din direcţia Est şi Sud.
[huge_it_gallery id=”65″]