Situl de importanta comunitara ROSCI0165 Pădurea Pogăneşti
Aria naturala protejata ROSCI0165 Pădurea Pogăneşti in suprafata de 173 ha este localizata geografic in partea de sud-est a Moldovei, podisul Covurlui, regiunea biogeografica a Colinelor Covurlui, dealuri de tip Tutova, in apropierea comunei Suceveni din nord-estul judetului Galati, la o altitudine de 94-219 m. Substratul geologic este format din depozite loessoide argilo-nisipoase, iar solurile sunt de tip cernoziomuri tipice si cambice, cernisoluri.
Conditiile climatice sunt de tip continental de campie, caracterizat prin veri foarte calde si ierni foarte reci. Zona se incadreaza in bazinul hidrografic Prut, pe teritoriul ariei se gasesc vai temporare, scurgerea inregistrandu-se numai in perioadele cu precipitatii.
Toata suprafata inclusa in sit are folosinta padure din fondul forestier national, detinuta sub forma de proprietate privata de catre proprietarul Ioana Vasiliu Bolnavu si aflata in paza Ocolului Silvic Galati din subordinea Directiei Silvice Galati.
Obiectivele de conservare care au stat la baza înfiinţării sitului Natura 2000 sunt urmatoarele:
- Habitate de importanta comunitara de padure cu stejari: Vegetaţie forestieră ponto-sarmatică cu stejar pufos (91AA), Păduri dacice de stejar şi carpen (91Y0), Vegetaţie de silvostepă eurosiberiană cu Quercus spp. (91I0*), ultimul nu a fost identificat pe teren.
- Specii de plante prezente in anexa II a Directivei Habitate: Echium russicum-capul sarpelui (4067), Iris aphylla ssp. hungarica-stanjenel, iris (4097). Prima dintre specii nu a fost identificata pe teren.
Vegetatia forestiera este dominata de gorun balcanic (Quercus petraea ssp. dalechampii), tei argintiu (Tilia tomentosa), stejar pufos (Quercus pubescens), in special pe versanti si stejar brumariu (Quercus pedunculiflora) de-a lungul vailor. De asemenea pe cuprinsul ariei protejate s-au identificat si plantatii alohtone de salcam, frasin si pin negru, fara cod Natura 2000, dintre care prima are o putere invaziva deosebita.
In etajul inferior al padurii exista o abundenta de subarboret din speciile paducel-Crataegus monogyna, maces-Rosa canina, scumpie-Cotinus coggygria.
Vegetatia ierboasa are in componenta bujorul romanesc (Paeonia peregrina), o planta din Lista Rosie Europeana (Fritillaria orientalis) si multe alte plante din Lista Rosie Nationala.
Dintre speciile importante de fauna de interes conservativ enumeram urmatoarele specii de reptile si amfibieni: soparla de camp (Lacerta agilis), gusterul (Lacerta viridis), broasca rosie de padure (Rana dalmatina), broasca mica de lac (Rana esculenta) si broasca mare de lac (Rana ridibunda).
[huge_it_gallery id=”46″]