Situl Natura 2000 Râul Gilort – COD ROSCI 0362
Situl Natura 2000 Râul Gilort este o arie naturală protejată de interes comunitar (european) și face parte din rețeaua europeană Natura 2000.
Situl Natura 2000 Râul Gilort a fost desemnat prin Ordinului ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, modificat și completat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 2387/2011.
Situl Natura 2000 Râul Gilort se află în judeţul Gorj, pe teritoriul administrativ al localităţilor Albeni, Bengeşti, Bumbeşti Piţic, Novaci, Târgu Cărbuneşti şi are suprafaţa de 873 ha.
Situl Natura 2000 se întinde de-a lungul râului Gilort pe o distanţă de aproximativ 19 Km, începând din localitatea Pociovaliştea la nord până în localitatea Doseni la sud.
Mediul abiotic al sitului Natura 2000 este specific Subcarpaților, cu relief de dealuri, altitudini de până la 400 m, temperaturi medii anuale cuprinse între 8ºC și 10ºC și cu o distribuție majoritară a solurilor aluviale.
Principalele activități economice din zonă sunt agricultura și exploatarea resurselor minerale.
Râul Gilort este unul dintre râurile din Oltenia care nu au fost afectate semnificativ de intervențiile antropice. Din acest motiv diversitatea specifica a râului este considerabilă. Aici a fost găsită specia Eudontomyzon mariae (chișcarul), specie pentru a cărei conservare s-au desemnat foarte puține situri Natura 2000, respectiv 12 situri în România, reprezentând 2,9% dintre acestea și 37 de situri din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentând 0,16% dintre acestea și speciile Gobio albipinnatus (porcușorul de nisip) și Sabanejewia aurata (dunărița). Toate cele 3 specii figurează în Cartea Roșie a Vertebratelor din România. În situl Natura 2000 Râul Gilort sunt protejate și speciile Barbus meridionalis (mreana vânătă), Lutra lutra (vidra) și Bombina variegata (Buhaiul de baltă cu burta galbenă).
Vulnerabilităţile sitului sunt:
- presiunea antropică:
- exploatarea resurselor naturale neregenerabile (în special nisip şi piatră);
- tăierea vegetaţiei de luncă (accentuează eroziunea);
- atitudinea de indiferenţă şi neglijenţă faţă de ecosistem (aruncarea deşeurilor menajere pe maluri sau în apă, poluarea cu ape menajere, păşunat);
- vulnerabilităţile de ordin natural:
- eroziunea malurilor;
- viiturile – în anul 2014 pe Râul Gilort s-a înregistrat cea mai mare viitură înregistrată până acum, cu efecte catastrofale asupra distribuției peștilor; cea mai mare parte dintre pești au fost transportați de apele râului Gilort în aval, aceștia nemaireușind să revină în zonele din care au luați de apă, partea din amonte a sitului Natura 2000 fiind depopulată masiv de pești și macronevertebrate.
- concurența inter și intraspecifică pentru habitate și hrană:
- speciile Eudontomyzon mariae, Gobio albipinnatus și Sabanejewia aurata preferă tipuri de habitate similare, cu ape mai adânci și lin curgătoare. Specia Eudontomyzon mariae concurează pentru hrana formată din pești, cu unele specii de păsări de apă precum și cu specia Lutra lutra.
Pagina web a sitului Natura 2000 Râul Gilort: http://www.natura2000raulgilort.ro/
[huge_it_gallery id=”48″]