Rezervatia naturala Brates
Rezervaţia naturală 2.662 Brateș a fost înființată prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national- secţiunea a III-a- zone protejate, capitolul 2.0. rezervaţii şi monumente ale naturii si are o suprafață totală de 30,7 ha.
Limitele ariilor naturale în coordonate Stereo 70 pot fi descărcate de pe pagina de internet a autorității publice centrale care răspunde de protecția mediului. Rezervația se găsește în raza Ocolului Silvic Brateș, subunitate a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Direcția Silvică Neamț, în Unitatea de Producţie III Fundul Tarcăului, având în componenţă următoarele unităţi amenajistice: 104B,105B, 106B, 107B, 108B, 108E, 109B, 110 B.
Din punct de vedere administrativ aria naturală se situează pe raza comunei Tarcău; terenul pe care se află are categoria de folosință pădure in proporție de 100%.
Ca scop, rezervația faunistică 2.662 Brateș a fost constituită pentru protejarea cocoșului de munte, Tetrao urogallus și a locurilor de rotit ale acestuia.
Cocoşul de munte – Tetrao urogallus, este în România o specie exclusiv montană şi silvatică ce se găseşte vara preponderent pe sol, masculul fiind de culoare întunecată, brună–neagră şi femela brună–cenuşie–ruginie, pătată mărunt. Este singura pasăre de talie mare care populează solul şi coronamentul pădurilor montane din România, unde pot fi confundate cel mult femelele cu cele de Lyrurus tetrix, de care se deosebesc prin coada rotunjită şi lipsa unei benzi albe, înguste, peste aripă. Suplimentar pot fi deosebite prin vocea complet diferită.
În rezervație au fost identificați în perioada rotitului un număr de 2 cocoși de munte. Având în vedere faptul că în perioada de rotit se înregistrează concentrația maximă a masculilor, numărul total față de cel observat în anii 2013-2014 poate fi ușor mai mare. În plus, având în vedere faptul că raportul între sexe este uşor în favoarea femelelor (1:1,14) rezultă un număr de femele de 4-5 de exemplare și ca atare o populație minimă totală de 6 – 7 exemplare.
Responsabilitatea managementului rezervației naturale Brateș, in baza planului de management aprobat, revine Regiei Naționale a Pădurilor prin Direcția Silvică Neamț, în conformitate cu Convenția de custodie nr. 0131/05.03.2010 încheiată între Direcția Silvică Neamț și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, modificata si completata ulterior prin trei acte aditionale. Actul aditional nr. 3 a fost semnat cu Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate.
Scopul managementului ariei naturale protejate Brateș este de a menține sau a îmbunătăți, acolo unde este cazul, prin intervenţii active de management, starea favorabilă de conservare a cocoșului de munte – Tetrao urogallus pentru care a fost desemnată aria naturală protejată.
Planul de management integrat al rezervației naturale 2.662 Brateș a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor nr.1190 din 27.06.2016 si reprezintă documentul oficial prin care se reglementează desfăşurarea tuturor activităţilor de pe cuprinsul acestei arii naturale protejate, precum şi din imediata vecinătate a sa.
Scopul planului de management este de a asigura un cadru legislativ adecvat pentru a menține sau a îmbunătăți acolo unde este cazul starea favorabilă de conservare a speciilor pentru care a fost desemnată aria protejată.
[huge_it_gallery id=”53″]