Situl Natura 2000 Stânca Tohani este amplasat în partea de est a judeţului Prahova, pe raza teritoriului administrativ al comunei Gura Vadului, lângă DJ 102 D ce leagă satul Tohani de comuna Jugureni şi se regăseşte în regiunea biogeografică continentală. Aria protejată se găseşte la circa 40 km distanţă de reşedinţa judeţului, municipiul Ploieşti şi la 6 km nord de oraşul Mizil, foarte aproape de limita cu judeţul Buzău aflată la est de teritoriul comunei Gura Vadului.
Regiunea biogeograficã: continentalã
Situl este situat in zona Subcarpatilor de Curbura, mai exact în Subcarpatii Buzaului, cu altitudini maxime de peste 400 m in nordul perimetrului ariei protejate.
Peisaj: Dealurile Tohanilor, situate între Văile Cepturei şi Pietroasele, includ şi culmile stâncoase ale Dealurilor Duşmãneasa şi Strehanu. Situl Stânca Tohani reprezintă, în fapt, o succesiune de martori de eroziune cu aspect stâncos şi profil asimetric, ce se defăşoară de la NV la SE. Vârfurile înguste şi ascuţite, se suprapun unor aflorimente calcaroase şi sunt separate prin înşeuări largi, modelate în roci mai puţin rezistente la eroziune-gresii, argile, nisipuri.
Planul de management al sitului: a fost elaborat prin implementarea unui proiect finanţat prin POS Mediu-Axa 4. In prezent, acest plan a fost finalizat si a fost aprobat prin Ordinul de Ministru nr.1969/2015. Obiective de conservare: Datele ştiintifice obţinute în urma studiilor de teren au relevat faptul ca cele 4 habitate de interes comunitar pe baza carora a fost declarat situl Natura 2000 au fost eronat identificate, fiind necesarã modificarea Formularului standard Natura 2000. In plus, dintre cele 4 habitate noi, 3 sunt prioritare. De asemenea, au fost identificate noi obiective de conservare – o specie de lepidoptere de interes national (Hyponephele lycaon) si specii de pasari ce vor trebui adaugate in sectiunea „alte specii importante” a formularului standard.
Tipurile de habitate identificate în urma studiilor derulate în teren în perioada 2012-2013 în vederea întocmirii planului de management.
Codurile si denumirele Natura 2000:
- 40A0 – Tufărisuri subcontinentale peripanonice Subcontinental peri-Pannonic scrub.
- 6250 – Pajişti stepice panonice pe loess [Pannonic loess steppic grasslands]
- 6240 – Pajişti stepice subpanonice [Sub-pannonic steppic grasslands]
- 6510 -Fâneţe de joasă altitudine (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis) [Lowland hay meadows (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis)]
In sit este prezentă specia de plante Echium russicum-capul sarpelui, specie de interes comunitar listatã în Formularul Standard al sitului.
Dintre speciile din Lista roşie a plantelor superioare din România au fost identificate: 27 specii rare si 2 specii subendemice, toate necesitând măsuri de protecţie.
Studiul avifaunei din zonă a certificat prezenţa a 90 specii de păsări aflate in pasaj sau care cuibaresc aici. 16 dintre cele 90 de specii observate sunt incluse pe anexa 1 a Directivei Păsări şi fac obiectul măsurilor de conservare speciale privind habitatul iar 46 dintre specii sunt incluse pe anexele Ordonanţei de Guvern nr. 57/2007.
[huge_it_gallery id=”9″]