Ziua internațională a Mării Negre, prilej de sărbătoare și reflecție
În 1996, cele șase țări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră. Documentul conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, iar de la semnarea sa, pe 31 octombrie, sărbătorim, în fiecare an, Ziua internațională a Mării Negre.
Mediul Mării Negre este puternic afectat de reziduurile transportate de râurile din 17 țări, pescuitul excesiv și deversările necontrolate de produse petroliere care au produs, în ultimii 35 de ani, o serie de dezechilibre ecologice.
Ca în fiecare an, Ziua internațională a Mării Negre este marcată printr-o serie de activități cultural-educative, expoziții de fotografii, concursuri, târguri, jocuri distractive. Pe lângă bucuria sărbătorii, însă, va trebui să conștientizăm că suntem datori să adoptăm un comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier. De aceea, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și-a impus drept obiectiv general ca, împreună cu alte instituții abilitate, să sprijine eforturile de a prezerva și de a restabili calitatea mediului și dezvoltarea durabilă a Mării Negre, prin creşterea numărului şi a dimensiunii ariilor marine protejate în Marea Neagră, precum şi a gradului lor de protecţie. Foarte important este însă ca aceste arii protejate să nu fie simple oaze disparate, ci să funcţioneze ca un întreg, prin practici de management coerente, rezultate dintr-o strategie națională de măsuri care să promoveze educaţia şi cooperarea între diferitele administraţii şi oamenii care acţionează şi trăiesc în cadrul acestor zone.
Vă mai amintiți momentele acelea speciale din copilărie, când vă bucurați să dați ochii cu marea? Să nu răpim acestă bucurie copiilor noștri!
Florian Udrea,
Secretar de stat, președintele ANANP