Acolo unde apa și-a creat cursul de vărsare printre formele unităților de relief din zona de câmpie, a rezultat un peisaj aparte (cu râuri ușor curgătoare, lacuri, meandre, ostroave, popine, belciuge) și s-a instalat o biodiversitate iubitoare de zone umede.În aceste ecosisteme complexe și-au găsit căminul o multitudine de viețuitoare, care mai de care mai bine adaptate la viața acvatică, printre acestea numărându-se și păsările.
În anul 2011 a fost declarată aria de protecție avifaunistică ROSPA0112 Câmpia Gherghiței, o arie naturală protejată înființată datorită importanței faunistice ornitologice ce o conține, fiind observate la momentuldesemnării un număr de 60 de specii de păsări ocrotite.
Situl Natura 2000 ROSPA0112 Câmpia Gherghiței, a fost declarat prin H.G. nr. 971/2011 pentru modificarea și completarea HG nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice Natura 2000 în România. Este situat pe teritoriul administrativ al judeţelor Ialomița, Prahova și Buzău și include în totalitate Rezervația Naturală Lacul Rodeanu (B.6), declarată prin Hotărârea Guvernului nr. 1143/2007 privind instituirea de noi arii naturale protejate.
ROSPA0112 Câmpia Gherghiței este o arie naturală protejată a cărui scop este conservarea, menținerea și, acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări și a habitatelor specifice, desemnate pentru protecția speciilor de păsări migratoare sălbatice.
Apele din interiorul sitului sunt arii de reproducere, hrănire și pasaj de migrație pentru numeroase specii de păsări,zona adiacentă luciului de apă prezintă suprafețe mari și compacte de stuf care oferă condiții de adăpost și cuibărire pentru numeroase specii de păsări acvatice, precum:
- Rață roșie(Aythya nyroca),
- Barză albă(Ciconia ciconia)
- Erete de stuf( Circus aeruginosus )
- Erete vânăt(Circus cyaneus)
- Erete sur(Circus pygargus )
- Egretă mică(Egretta garzetta )
- Stârc de noapte(Nycticorax nycticorax )
- Pelican creț( Pelecanus crispus )
- Pelican comun(Pelecanus onocrotalus )
- Lopătar(Platalea leucorodia)
- Țigănuș (Plegadis falcinellus )
- Ciocîntors (Recurvirostra avosetta )
- Corcodel mic(Tachybaptus ruficollis)
- Nagâț( Vanellus vanellus ) etc.,
în aceste zone întâlnindu-se colonii mixte de stârci galbeni, roșii, cenușii și pitici, lopătari și țigănuși. Terenurile din împrejurimile acestor zone inundabile conferă arii propice și pentru alte specii rare de păsări, cum sunt răpitoarelede zi și de noapte:
- Ciuf de câmp(Asio flammeus )
- Șerparul (Circaetus gallicus ),
- Vânturel de iarnă(Falco columbarius )
- Șoimul rândunelelor(Falco subbuteo )
- Vânturel roșu (Falco tinnunculus )
- Codalbul(Haliaeetus albicilla )
- Uliganul pescar(Pandion haliaetus).
Câmpia Gherghiței reprezintă un complex de ecosisteme terestre și acvatice care poate conferi vizitatorilor, cercetătorilor, iubitorilor de păsări și natură o experiență memorabilă.
[huge_it_gallery id=”15″]