Situl Natura 2000 ROSCI0283 Cheile Doftanei se află în Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, fiind 100% cuprins în județul Prahova și situat în partea de nord-vest a acestui județ. Situl Cheile Doftanei se întinde pe teritoriul administrativ al comunelor Brebu, Valea Doftanei, Șotrile, Secăria și al orașului Comarnic. Din punct de vedere geografic, situl este localizat în Carpații și Subcarpații de Curbură, în partea de sud a Munţilor Baiului și Grohotișu, în bazinul Râului Doftana, amonte de localitatea Brebu şi în aval de localitatea Valea Doftanei. Situl este amplasat pe ambii versanți ai Râului Doftana, care îl traversează de la nord la sud. Partea sudică a sitului, situată în aval de Lacul Paltinu, aparține zonei colinare, iar cea din amonte aparţine zonei montane.
Situl este alcătuit din 3 porțiuni: o suprafață mare, de 2.547 ha, una mijlocie de 74 ha și una mică de 1 ha. Porțiunea mare de 2.547, cuprinde 4 culmi ce flanchează simetric lacul de acumulare Paltinu – culmile Secăria (NV), Crăița (NE), Netrebnicu (SE) și Seciuri (SV). Situl are o extindere mai mare spre SE, după culmea Netrebnicu urmând Plaiul Rasei, vârful Barbeș și Plaiul Oilor, spre satul Pietriceaua. Porțiunea aceasta include habitatele forestiere, zonele cu grohotișuri (torenți), câteva suprafețe reduse cu fânețe montane, o porțiune limitată din albia râului Doftana și zona cea mai importantă pentru speciile Ursus arctos – ursul brun, Lutra lutra – vidra și Morimus funereus – croitorul cenușiu. Această porțiune nu include cheile în conglomerate de la Lunca Mare, cu denumirea de ”Cheile Doftanei”, cum ar putea sugera denumirea sitului. De asemenea, situl înconjoară Lacul Paltinu, dar nu include suprafețe acvatice din acesta, nici zona de baraj și dependințe, precum nici zona de agrement din jurul lacului.
Porțiunea mijlocie, de 74 ha, cuprinde un islaz în nord-estul loc. Brebu și o serie de livezi și fânețe de pe Plaiul Strâmtorilor, fiind o zonă cu alunecări lente de teren, importante pentru tritonul cu creastă, buhaiul de baltă cu burta galbenă și pentru țestoasa de lac europeană. Porțiunea mică, de 1 ha, urmărește forma unei alunecări de teren situate pe Plaiul Plopișu, în bazinul hidrografic al pârâului Măluroasa (afluent al pârâului Lupei, la rândul său afluent de stânga al râului Doftana). Această porțiune include o zonă de islaz și de terenuri degradate de alunecarea de teren, fiind importantă pentru speciile dependente de habitate acvatice formate în corpul alunecării active de teren: Triturus cristatus – tritonul cu creastă, Bombina variegata – buhaiul de baltă cu burta galbenă și Emis orbicularis – țestoasa de lac europeană.
Situl Natura 2000 Cheile Doftanei cuprinde 10 tipuri de habitate de interes comunitar, dintre care două sunt considerate habitate prioritare, habitate in pericol de dispariție la nivel european: 91E0* și 9180*. La nivel național situl Cheile Doftanei reprezintă o zonă cu făgete compacte, multe dintre acestea bătrâne, cu o mare valoare conservativă, adaugându-se la celelalte făgete de deal și de munte.Populațiile de carnivore mari – în special ursul brun – beneficiază de habitate forestiere cu un grad ridicat de naturalețe.
Pentru speciile de amfibieni și reptile situl oferă, datorită particularităților geomorfologice, habitate acvatice cu o dinamică specifică, ce asigură condiții bune pentru menținerea populațiilor pe termen lung.
[huge_it_gallery id=”21″]