ROSCI0287 Comloșu Mare
- Scurtă descriere a ariei naturale protejate:
Situl Natura 2000 ROSCI0287 Comloșu Mare se întinde pe o suprafaţă 2622 ha.
Situl se întinde doar pe teritoriul județului Timiș, pe teritoriul administrativ al comunei Comloșu Mare. Se constată o tendinţă de depopulare a zonei pentru localitățile din domeniul rural, mulţi dintre tineri stabilindu-se la oraşe.
Situl este ocupat de terenuri cu următoarele categorii de folosință: terenuri arabile – 94,5%, pășuni – 3,7%, râuri, lacuri 0,9%, mlaștini, turbării 0,2%, terenuri artificiale construite 0,7%. Terenurile arabile, pajiștile și pășunile, sunt în proprietate privată și proprietatea privată a comunelor. Drumurile, canalele, precum și alte terenuri sunt în proprietatea publică a statului.
Situl este așezat în Câmpia joasă a Mureșului și Timișului, pe o zonă de depozite aluvionare și loessoide, cu soluri cernoziomuri gleizate. Vegetația este cea a agrocenozelor, cu elemente ruderale. Situl este important ca unic punct de prezență certă a dihorului de stepă, Mustela eversmanii, în vestul țării și bioregiunea Panonică.
Obiective de conservare: 2 specii de mamifere.
Cele mai importante presiuni cu efect mare asupra sitului sunt: modificarea practicilor de cultivare a terenului, utilizarea produselor biocide, hormoni și substanțe chimice, fertilizarea (cu substanțe chimice), abandonarea sistemelor pastorale, lipsa pășunatului.
Acțiuni propuse pentru realizarea protecției efective:
– Amplasarea de panouri informative, pe întregul teritoriu ocupat de aria naturală protejată vizată, în fiecare UAT, pe terenurile puse la dispoziție de către primării, precum și la obiectivele de vizitare cele mai importante.
– În vederea gestionării fluxului de turiști și asigurării condițiilor necesare pentru conservarea speciilor și habitatelor se vor efectua patrulări și monitorizări de către rangerii custodelui și personalul specializat în comunicare. În cazuri justificate se va apela la participarea jandarmilor, poliției, reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, Garda Forestieră, AJVPS sau gestionarii fondurilor de vânătoare și ai fondului forestier.
– Realizarea unor marcaje turistice pentru dirijarea fluxului de turiști pe anumite poteci, pentru a evita zonele sensibile pentru conservarea speciilor.
– Vor fi realizate spații de popas și campare, pentru a gestiona eficient activitatea turistică, și pentru a promova desfășurarea unui turism durabil.
– Vor fi desfășurate acțiuni de educație și conștientizare ecologică, sub formă de sesiuni de informare, instructaje, tabere, excursii, concursuri școlare, participare la festivaluri, acțiuni care vor angrena participarea administrațiilor publice locale, școlilor și a întregii comunități locale.
– Acțiuni de refacere a habitatelor deteriorate, de pajiști și zone umede.
– Acțiuni de introducere a unor specii caracteristice, care nu se mai regăsesc în acest areal.
- Pagina web a custodelui și a ariei naturale protejate: ongexcelsior.ro.
[huge_it_gallery id=”84″]