Rezervaţia naturală Dealul Melcului este arie protejată de interes judeţean şi naţional,conform Hotărârii nr. 162/2005 al Consiliului Judeţean Harghita şi al Legii nr. 5/2000.
Scurta descriere a ariei protejate Dealul Melcului (Firtuș) (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic). Dealul Melcului este considerat cea mai mare ocurenţă de aragonit din România, având statut de protecție națională încă din 1980. Exploatarea aragonitului a început în anul 1911 de către Knop Vencel, profesorul de origine cehă invitat să țină cursuri la Școala industrială de sculptură și șlefuire a pietrelor din Zlatna. Profesorul se mută la Corund și fondează Uzina de șlefuire a Aragonitului. Apogeul exploatării şi prelucrării aragonitului din Corund cade între anii 1931-1939. În urma acestor activităţi de minerit formele naturale diversificate ale depunerilor dispar pentru totdeauna.
Studiul aragonitului din zonă datează din secolele 18, 19. János Bányai (1938) susţine că aceste depuneri de carbonaţi s-au format prin procese de precipitare din soluţii sărate, carbogazoase cu temperatura scăzută.
Valori protejate: În perimetrul ariei se găsesc două formațiuni geologice și importante depozite minerale de aragonit, calcit, coralite și depuneri de travertin.
Deși rezervația nu este declarată sit SCI, totuși prezintă 2 habitate de interes comunitar: 7220* Izvoare mineralizate încrustante cu formare de tuf calcaros (Cratoneurion) respectiv 1310 Salicornia şi alte specii anuale care colonizează regiunile mlăstinoase sau nisipoase.
De asemenea întâlnim specii de plante rare precum: *Anthericum ramosum, Aster linosyris, Cephalaria radiate, *Cirsium furiens, *Dactylorhiza sambucina, Inula ensifolia, Cirsium canum, Traunsteinera globose, Cephalantera longifolium, Orchis militaris etc.
Geologie: Din punct de vedere geologic, suprafaţa cuprinde formaţiuni de vârste neogene din etajul sarmaţian şi panonian, reprezentate prin contactul rocilor vulcanice, formaţiuni vulcanogen sedimentare (conglomerate, tufuri vulcanice și răzleț curgeri de lave vulcanice), cu depozitele ponţiene. Vârsta sării ce întrepătrunde printre rocile superioare este apreciată a avea 14-20 milioane de ani, Badenian mediu. Ivirea de apă de la Dealul Melcului se prezintă sub forma unui izvor natural, activ, cu scurgere lineară. La baza depunerilor carbonatice iese la iveală apa, barbotând gaze cu miros de hidrocarburi. Apa ce se scurge în evantai îşi construieşte în continuu un con de aragonit de culoarea zerului de lapte.
Hidrologie: Infiltraţiile de ape se datorează în cea mai mare parte precipitațiilor acumulate în formele negative de relief: antropocarsturi și zone cu alunecări de teren. Se constată o densitate mare de izvoare, unele carbonatate, altele minerale carbogazoase, altele sărate sau complexe. Apele acestora sunt adunate de 2 pârâuri scurte, ce ajung în pârâul Corund.
Climă: Potrivit clasificării climatologice a lui W. Kőppen clima regiunii Corund-Praid-Lupeni se încadrează în zona climatului temperat continental răcoros (Dfb), fără un sezon secetos bine individualizat şi cu veri moderate din punct de vedere termic sezonul cald şi cel rece sunt bine delimitate termic. Temperaturile anuale se ridică peste 7 oC, cu valorile peste 17 oC în luna cea mai caldă.
[huge_it_gallery id=”43″]