ANANP

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Comunitățiile locale și ariile naturale protejate

     Principalele activităţi umane desfăşurate în cuprinsul ariei naturale protejate, sunt: silvicultura şi exploatările forestiere, păşunatul, cositul, vânătoarea, traficul auto, recreerea şi altele asemenea.

     Comuna Măieruș https://comunamaierus.ro/ro/pagina?slug=cultura-si-invatamant 

     Evenimentele culturale locale sunt:

  • Sărbătoarea arminzenilor de Florii – este un obicei în cadrul Rusaliilor.

  • Ceata feciorilor – tradiţie care se mai păstrează şi astăzi în cadrul sărbătorilor de iarnă.

     Comuna Hoghizhttps://www.comunahoghiz.ro/traditii-la-hoghiz/

     Obiceiuri si tradiții: 

  • Obiceiul Plugarul. În localitatea Cuciulata, „Plugarul”, obicei folcloric străvechi de primăvară semnifică începutul lucrărilor agricole. Se organizează de către feciorii satului şi este sărbătorit cel mai harnic fecior al satului, a doua zi de Paşte.

  • Feciorii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale specifice, ies în mijlocul satului la râu, rostesc o rugăciune pentru a avea un an îmbelşugat.

  • Obiceiul Balul Strugurilor. Toamna, în Hoghiz, se organizează „Balul Strugurilor”. Feciorii şi fetele, îmbrăcaţi în port popular tradiţional, străbat satul călare pe cai şi în căruţe trase de cai, cu muzicanţi, cântând, și invitând lumea la bal. Căminul Cultural, unde se ţine balul, este împodobit cu ciorchini de struguri, simbolizând începerea culegerii strugurilor care deja s-au copt.

  • Obiceiul Ceata. În satele Hoghiz şi Fântâna, în seara din Ajunul Crăciunului este specific obiceiul „Ceata” – feciori îmbrăcaţi în costume tradiţionale colindă pe la casele oamenilor.

  • Obiceiul Turca si Irozii. În Cuciulata, feciorii satului, îmbrăcaţi în costume tradiţionale merg la colindat cu “Turca”. Tot aici, copiii, costumați pe roluri, pun în scenă piesa de teatru “Irozii”. Irozii este o piesa de teatru, jucata de catre copii de varsta scolara, costumati pe roluri semnificand nasterea lui Iisus.