Fânaţele Clujului – “La Copârşaie”
Rezervația Fânaţele Clujului – ”La Copârșaie” a fost înfiinţată încă din anul 1932 prin Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 1149. Statutul de protecţie a fost întărit în anul 1974, când au fost emise consecutiv decizii ale Consiliului Judeţean – nr. 9754 şi a Comisiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Înconjurător – nr. 686. În anul 1994, prin Decizia Consiliului Judeţean Cluj nr. 147 s-a reconfirmat statutul de protecţie la nivel local pentru o suprafață de 1,5ha. Ulterior, prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate, sub denumirea de “Fânaţele Clujului – Copârşaie” a fost legiferată ca Rezervaţie Naturală – IUCN IV, cod 2.327. Patru ani mai târziu, prin Hotărârea de Guvern nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone, a fost exinsă la 97ha, sub denumirea actuală de Fânațele Clujului – “La Copârșaie”, cu Avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii nr. B 957a/24.06.2004.
Fânaţele Clujului – “La Copârşaie”, cuprinde două zone: ”La Copârşaie” şi ”Rezervaţia de fluturi – Maculinea nausithous)”.
”La Copârşaie” este o rezervaţie naturală de interes botanic, dar importantă şi faunistic, peisagistic, geomorfologic şi are drept scop conservarea complexului de vegetaţie cu elemente din flora specifică stepelor continentale.
”Rezervaţia de fluturi Maculinea nausithous” a fost constituită în special pentru conservarea Albăstrelului ciocolatiu al furnicilor – specia mirmecofilă de fluturi Maculinea nausithous.
[huge_it_gallery id=”61″]