FESTIVALUL ARIILOR NATURALE PROTEJATE
Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a organizat prima ediție a Festivalului Ariilor Naturale Protejate. Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, astăzi, vineri 19 aprilie 2019, începând cu orele 9.30, eveniment deschis de d-na Graţiela Gavrilescu, vicepremier al României, ministru al Mediului, alături de d-na Adi Croitoru, președintele ANANP.
Festivalul este dedicat comunităţilor locale situate în Arii Naturale Protejate şi a reunit producători locali, artişti şi meşteri populari din cele mai fascinante teritorii naturale ale României – ariile naturale protejate. Prin organizarea unui asemenea festival, care se dorește a deveni o tradiție, ANANP își propune să promoveze, să perpetueze şi să conserve moștenirea patrimonială inestimabilă, păstrată încă în comunitățile locale din ariile naturale protejate ale României: tradiţiile, obiceiurile și arta populară.
Festivalul a început cu o conferinţă în care au fost prezentate obiectivele ANANP, fiind urmată de o expoziţie de produse locale din Ariile Naturale Protejate ale României: ouă încondeiate, icoane, costume populare, ștergare, covoare, produse gastronomice și multe alte obiecte făurite de meșteri artizani din aceste zone cu stat special ale țării.
În alocuțiunea de deschidere, președintele ANANP, Adi Croitoru, a subliniat faptul că România este cea mai frumoasă țară europeană din punctul de vedere al biodiversității. Acesta este și motivul înființării Agenției, acela de a asigura un management unitar și eficient al Ariilor Naturale Protejate ale țării noastre, prin care să se conserve habitatele naturale, flora și fauna sălbatică. Înființarea celor 41 de structuri teritoriale va contribui la atingerea obiectivelor.
Importanța ariilor naturale este dublată și de dimensiunea economică pe care o reprezintă, deoarece aceste arii sunt purtătoarele unor tradiții și obiceiuri unice, prezența producătorilor la acest festival în care au ocazia să-și prezinte produsele – obiecte de artă, icoane, costume populare, ştergare, covoare, produse gastronomice ș.a. – fiind o dovadă vie. În acest scop, un obiectiv important al ANANP este acela de a crea brand-ul de arie naturală protejată, venind în ajutorul producătorilor locali, de a le promova și facilita comercializarea produselor, contribuind astfel la o dezvoltare economică durabilă a comunităților din arii.
Un alt obiectiv al ANANP cu consecințe directe în dezvoltarea economică a ariilor naturale îl reprezintă elaborarea unui proiect de pachete eco-turistice, potențialul turistic al acestor arii fiind uriaș ținând cont de frumusețea locurilor, a peisajelor, a peșterilor, a obiectivelor istorice, a tradițiilor populare și gastronomice. ”Să înlocuim brand-ul de țară coruptă cu brand-ul de țara ariilor protejate. Este păcat de Dumnezeu ca brand-ul nostru de țară să fie brand-ul de țară coruptă. Ariile protejate trebuie sa fie elementul definitoriu al construirii brand-ului de țară”, a afirmat președintele ANANP.
D-na Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului și-a început alocuțiunea prin a afirma tranșant că România are nevoie de o agenție precum ANANP. Deoarece deține nu mai puțin de 1527 de arii natural protejate, un număr imens pentru o țară de dimensiunea României, 23% din suprafață, fiind cea mai mare din Europa. Există mulți specialiști devotați care pun suflet în munca lor și acesta este un motiv care ne dă încredere că avem capacitatea de a dezvolta activități pentru protejarea biodiversității, a speciilor pe cale de dispariție.
Activitățile economice, necesare și ele, indubitabil, trebuie desfășurate astfel încât să nu altereze flora și fauna ecosistemelor naturale. Pentru aceasta, este nevoie de a investi în activități educaționale, în special în rândul generației tinere. Avem o menire foarte clară, dacă vrem să conservăm biodiversitatea unică din țara noastră: să respectăm legea; legea națională, europeană și internațională.
Reprezentanta ministerului Turismului, secretar de stat Cristina Târteață, a asigurat ANANP-ul de tot sprijinul și de colaborarea promptă în realizarea proiectului pachetelor eco-turistice, inclus în Strategia Națională de Dezvoltare a Turismului 2019-2029. La evenimentul organizat de ANANP – beneficiind de parteneriatul media al DC News și DC Business – au mai fost prezenți reprezentanți ai altor instituții din subordinea guvernului și a Ministerului Mediului, precum și Paula Popoiu, directoarea Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti.