Aria Protejata ROSPA0065 Lacurile Fundata – Amara
Asociația dintre Orașul Amara ( județ Ialomița ) și Comuna Gheorghe Doja ( județ Ialomița ) deţine custodia pentu Arie Protejată ROSPA0065 LACURILE FUNDATA –AMARA .
Lacul Amara și Lacul Fundata sunt parte a sitului Natura 2000 ROSPA0065 Lacurile Fundata Amara– declarat prin HG 1284/2007- modificat si completat prin HG 971/2011, în suprafata de 2036 ha.-arie de protecţie specială avifaunistică de interes european.
Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Lacul Fundata” a fost declarată prin Hotărârea de Guvern nr. 2151 / 2004, arie naturală protejată de interes naţional în suprafaţă de 510 ha.
Limitele Ariei de protecţie speciale avifaunistice „LAC AMARA” sunt stabilite prin HG 2151/2004 dupa cum urmează:
Limita nordică– urmăreşte conturul nordic al lacului, zona de nord-vest fiind reprezentată de intravilanul comunei Amara, staţiunea Amara cu complexele de tratament balnear, se continuă cu limita golfului nordic străbătut de o cale de acces în staţiunea Amara Nouă, aflată în nord-estul lacului
Limita estică– şi sud-estică este reprezentată de digul de apărare a lacului pe cca 500 m
Limita sudică-urmăreşte conturul lacului până la drumul naţional DN2C, aflat în partea sud-vestică a lacului
Limita vestică –este reprezentată de drumul naţional DN2C.
Aria de protecţie specială avifaunistică cuprinde suprafaţa luciului de apa (lacul propriu-zis) şi zona de stufăriş şi vegetaţie palustră de jur imprejurul lacului”
Limitele Ariei de protecţie speciale avifaunistice „LAC FUNDATA” sunt stabilite prin HG 2151/2004 după cum urmează:
Limita nordică-recunoscută ca “punctul izvoare” urmăreşte conturul văii Fundata în intravilanul şi extravilanul comunei Gheorghe Doja;
Limita sudică -pe o porţiune de cca 500 m este reprezentată de calea ferată Bucureşti Constanţa, limita sud vestică urmărind conturul văii Fundata în extravilanul comunei Andrăşeşti;
Limita vestică – urmăreşte conturul văii Fundata în extravilanul comunei Reviga, sat Crunţi;
Limita estică- urmăreşte conturul văii Fundata până pe Valea lui Siman, afluentă lacului , vale ce străbate centrul comunei Gheorghe Doja, după care continuă pe conturul văii, în zona sud-estică pe o porţiune de cca 2 km învecinându-se cu drumul comunal DC 31.
Aria de protecţie specială avifaunistică, în suprafaţă de 510 ha este reprezentată de suprafaţa luciului de apă (lacul propriu-zis) şi o bandă de 10 m de jur împrejurul lacului, zonă care include pe malul vestic, nord-vestic şi nord-estic o zonă de stufăriş.
Scopul principal al Ariei de protecţie speciale avifaunistica este cel de protectie, conservare a avifaunei, a habitatelor pasarilor, al diversitatii biologice în ansamblu, prin excluderea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare. Sunt asigurate condiţiile necesare pentru desfaşurarea activitaţilor educaţionale, de cercetare ştiintifică, recreative şi sunt permise activitaţile tradiţionale desfăşurate de deţinătorii cu orice titlu de terenuri/ape de pe teritoriul ariei şi din zona limtrofă, cu respectarea prevederilor legale.
[huge_it_gallery id=”70″]