Marca ,,Produs în arie naturală protejată din România”, prezentată la ALBA
Joi, 16 iulie 2020, președintele ANANP, doamna Adi Croitoru, în continuarea campaniei de promovarea a mărcii înregistrate ,,Produs în arie naturală protejată din România” prin județele țării, a participat la o întâlnire cu primarii din județul Alba, ale căror UAT-uri se situează în ariile naturale protejate din județ. La întâlnire a fost prezent domnul deputat de Alba, Cornel Olar.
După mesajul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Costel Alexe, transmis producătorilor din acest județ despre cum pot folosi marca înregistrată creată de ANANP, prin care produsele românești din ariile naturale protejate să devină un brand puternic, recunoscut în magazinele românești, dar și în cele europene, președintele ANANP a prezentat reprezentanților UAT-urilor din județul Alba categoriile principale de produse locale și servicii cu valoare naturală ridicată pentru care se poate obține brandul ,,Produs în arie naturală protejată”, procedurile de certificare a produselor și serviciilor respective și condițiile de obținere a mărcii.
Inițiativa ANANP a fost motivată de faptul că producătorii din comunitățile locale aflate în arii naturale protejate suferă de privațiuni nu doar din cauza situării lor în zone montane greu accesibile, cât și din cauza restricțiilor impuse de directivele europene ca orice activitate economică desfășurată să se incadreze în respectarea normelor de conservare a habitatului natural și a biodiversității specifice.
Prin urmare, ANANP a gândit o strategie care sa vină în sprijinul producătorilor locali, ca o compensare firească la respectivele constrângeri, să le promoveze și faciliteze comercializarea produselor, contribuind astfel la o dezvoltare economică durabilă a comunităților din ariile naturale protejate. În viziunea ANAP, conservarea și protejarea ariilor naturale, a habitatelor și biodiversității, nu trebuie făcută decât în consonanță cu dezvoltarea dimensiunii economice, unice, de care dispun.
Ariile naturale, pe lângă valoarea pe care o reprezintă din punctul de vedere al biodiversității, sunt purtătoarele unor tradiții și obiceiuri unice, un vehicul de transmitere către generațiile viitoare a unei culturi ancestrale, parte a tezaurului istoric al patriei.
Produsele din ariile natutrale protejate ajută la menținerea peisajelor naturale din zonele rurale datorită continuării practicilor agricole într-un mod tradițional, marcă înregistrată a gospodăriilor din satele românești, pentru creşterea animalelor și exploatarea terenurilor. Tradiții care trebuie conservate și valorificate.