ROSCI0115 Mlaștina Satchinez și ariile naturale protejate conexe
1. Scurtă descriere a ariilor naturale protejate:
Situl Natura 2000 ROSCI0115 Mlaștina Satchinez, este desemnat ca sit de importanță comunitară (SCI) și se întinde pe o suprafaţă 2517 ha. Situl Natura 2000 ROSPA0078 Mlaștina Satchinez, este desemnat ca sit de protecție specială avifaunistică (SPA) și se întinde pe o suprafaţă 268 ha. Rezervația naturală 2.746 Sărăturile Diniaș este o rezervație de tip pedologic și are o întindere de cca. 1194 ha.
Ariile naturale protejate sunt situate integral în bioregiunea panonică, pe teritoriul județelor Arad și Timiș, pe teritoriul a cinci comune: Biled, Orțișoara, Satchinez, Variaș și Vinga.
Ariile naturale protejate sunt ocupate de terenuri cu următoarele categorii de folosință: terenuri arabile – 26,60%, pășuni – 49,25%, mlaștini 20%, râuri, lacuri 2,75%, suprafețe construite 1,40%. Terenurile arabile, pajiștile și pășunile sunt în proprietate privată și proprietatea privată a comunelor. Drumurile, căile ferate, canalele, precum și alte terenuri sunt în proprietatea publică a statului.
Mlaștinile de la Satchinez se află la circa 25 km NV de Timioara. Din punct de vedere geomorfologic se află la contactul a trei câmpii cu caractere morfologice diferite: Câmpia Timișului, Câmpia Vingăi, Câmpia Jimboliei. Mlaștinile de la Satchinez, împreună cu complexul lacustru, sunt considerate un rest al fostelor mlaștini, inundate periodic, ce ocupau în trecut cea mai mare parte a Câmpiei Banatului.
Obiective de conservare: 2 specii de mamifere, 32 specii de păsări, 1 specie de reptile, 2 specii de amfibieni, 2 specii de pești, 3 specii de nevertebrate și un habitat.
Cele mai importante presiuni cu efect mare asupra sitului sunt: vânătoarea și braconajul, modificarea practicilor de cultivare a terenului, utilizarea produselor biocide, hormoni și substanțe chimice, fertilizarea (cu substanțe chimice), abandonarea sistemelor pastorale, lipsa pășunatului, exploatarea și extracția de petrol și gaze, căi ferate și căi ferate de mare viteză, habitarea dispersată (locuințe dispersate).
Acțiuni propuse pentru realizarea protecției efective:
– Amplasarea de panouri informative, pe întregul teritoriu ocupat de aria naturală protejată vizată, în fiecare UAT, pe terenurile puse la dispozișie de către primării, precum și la obiectivele de vizitare cele mai importante.
– Realizarea unor marcaje turistice pentru dirijarea fluxului de turiști pe anumite poteci, pentru a evita zonele sensibile pentru conservarea speciilor.
– Vor fi realizate spații de popas și campare, pentru a gestiona eficient activitatea turistică, și pentru a promova desfășurarea unui turism durabil.
– Vor fi desfășurate acțiuni de educație și conștientizare ecologică, sub formă de sesiuni de informare, instructaje, tabere, excursii, concursuri școlare, participare la festivaluri, acțiuni care vor angrena participarea administrațiilor publice locale, școlilor și a întregii comunități locale.
– Acțiuni de refacere a habitatelor deteriorate, de pajiști și zone umede.
– Acțiuni de introducere a unor specii caracteristice, care nu se mai regăsesc în acest areal.
2. Link-uri către pagina web a custodelui și a ariilor naturale protejate:
– www.ongexcelsior.ro.
[huge_it_gallery id=”64″]