Situl Natura 2000 ROSCI0153 Pădurea Glodeasa
Situl Natura 2000 ROSCI0153 Pădurea Glodeasa este localizat în Regiunea de Dezvoltare 3 Sud Muntenia, pe teritoriul administrativ al comunei Valea Doftanei, situată în nord-vestul județului Prahova. Coordonatele sitului sunt: latitudine N 45⁰ 23′ 55″, longitudine E 25⁰ 43′ 34″. Situl are o suprafață de 544 ha din care 92,41% se află în proprietatea statului, administrată de Regia Natională a Pădurilor – ROMSILVA. Pădurea este cuprinsă în UP V Orjogoaia, u.a. 69-83, aparținând Ocolului Silvic Câmpina.
Muzeul Județean de Științele Naturii este custodele ariei naturale protejate Pădurea Glodeasa din anul 2011, conform Convenției de custodie nr.210/ 29.03.2011, prelungită pentru 5 ani prin Act adițional nr.2/18.04.2016. Custodele a elaborat Planul de management și Regulamentul sitului care au fost aprobate prin Ordinul nr. 1970 din14.12.2015 al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor
Situl este amplasat în regiunea biogeografică alpină, în Munții Baiului, la confluenţa râului Doftana cu pârâul Glodeasa și este încadrat de Culmile Baiului și Gârbova. Aceasta zonă cuprinde munți cu o altitudine medie de 1200-1500m , alcătuiţi din fliș cretacic.
Pădurea Glodeasa este o pădure seculară virgină de fag și de brad, cu vârste între 200-300 ani și înălțimi de 40-45 m. În amenajamentul silvic pădurea este încadrată în grupa funcțională I-5C. Deoarece nu se efectuează exploatare forestieră, pădurea păstrează aspectul sălbatic al unei păduri tipice virgine. Pantele sunt abrupte iar torenții sunt însoțiți de o mare bogăție de floră și faună de interes comunitar sau înscrise în Lista Roșie națională.
Situl a fost declarat pentru următoarele habitate de interes comunitar: 91V0 Păduri dacice de fag Symphyto-Fagion și 9110 Păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum, precum și pentru Habitatul 4060 Tufărișuri alpine și boreale. În urma studiilor de fundamentare a Planului de management s-a constatat că primele două habitate cuprind specii edificatoare sau cu constanță ridicată pentru aceste tipuri de habitate. Din păcate, Habitatul 4060 Tufărișuri alpine și boreale, estimat preliminar la declararea sitului ca fiind în proporție de 3 % din suprafața sitului, nu a mai putut fi identificat într-o stare tipică în sit în cursul inventarierilor de teren. Este posibil ca în trecut să fi existat petice din acest habitat pe suprafața sitului, dearece acesta se află pe unii din versanții din apropierea sitului. În prezent nu se poate considera că se află într-o stare care să permită gestionarea sa, cu toate că unele urme sporadice de asociații vegetale atipice mai pot fi întîlnite în sit.
Fauna de interes comunitar pentru care a fost declarat situl cuprinde următoarele specii: Ursus arctos – cod Natura 2000 1354, Bombina variegata – cod 1193 și Triturus montandoni – cod 2001. In cursul investigațiilor de teren pentru fundamentarea planului de management al sitului s-a descoperit că Triturus montandoni nu se află ca populație pe teritoriul sitului, fiind prezentă doar un număr redus de hibrizi ai acestei specii cu alte specii de tritoni.
Măsurile de conservare prevăzute de Planul de manajement vizează managementul corespunzător al habitatelor de pădure pentru care a fost declarat situl, în special menținerea pe loc a unui număr suficient de arbori bătrîni sau putrezi atât pentru echilibrul specific acestor habitate cât și pentru păstrarea într-o stare favorabilă a asociațiilor vegetale și a speciilor protejate. Planul prevede monitorizarea și refacerea dacă este necesar a bălților de reproducere și a apelor temporare, necesare populațiilor de Bombina variegata și Triturus sp. –eventual reapariția speciei Triturus montandoni pornind de la puținii hibrizi semnalați în sit.
Circulația publică cu autovehicule off-road pe drumurile interne este interzisă, astfel încât să fie prevenită tulburarea bălților și a vieții sălbatice în general. De asemenea , sunt interzise vânatoarea și turismul de masă pentru a diminua apariția unor conflicte de natură să conducă la uciderea voită sau întâmplătoare a exemplarelor de urs sau la rănirea oamenilor, cu consecințe dramatice asupra măsurilor de conservare.
[huge_it_gallery id=”47″]