Scurtă descriere a ariei naturale protejate:
Aria naturală protejată ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău, este un sit de interes comunitar localizat pe latura estică a Munţilor Apuseni, pe dealurile joase ale Aiudului, în apropierea localităţii Mirăslău. Situl are o suprafaţă de 56 ha şi este situat la o altitudine de 300 – 550 m. În ceea ce priveşte fauna, în sit, sunt bine reprezentate speciile de mamifere comune, speciile de păsări, şi mai puţin speciile de insecte şi speciile de amfibieni şi reptile.
Localizarea ariei naturale protejate:
Aria naturală protejată ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău este situată din punct de vedere administrativ, în regiunea de dezvoltare 7 Centru. Situl este situat pe teritoriul administrativ al unei singure unităţi administrativ – teritoriale, respectiv comuna Mirăslău din judeţul Alba, suprafaţa procentuală a ariei protejate fiind de circa 1% din suprafaţa comunei.
Habitate din ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău:
91H0* Vegetaţie forestieră panonică cu Quercus pubescens
9170 Păduri de stejar cu carpen de tip Galio – Carpinetum
40A0* Tufărişuri subcontinentale peripanonice
6240* Pajişti stepice subpanonice
Specii deosebite de plante din ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău:
Echium russicum – specie de interes comunitar;
Iris aphylla ssp. hungarica – specie de interes comunitar;
Jurinea mollis ssp. transsylvanica – specie endemică;
Salvia transsylvanica – specie endemică;
Salvia nutans şi Globularia bisnagarica.
Fauna din din ROSCI0147 Pădurea de stejar pufos de la Mirăslău: Insecte – Lucanus cervus, Cerambyx scopolii, Parnassius mnemosyne; amfibieni – Rana dalmatina; reptile – Lacerta viridis, Anguis fragilis, Coronella austriaca; păsări – Accipiter gentilis, Accipiter nisus, Aquila pomarina, Caprimulgus europaeus, Ciconia ciconia, Dendrocopos major, Dendrocopos medius, Fringilla coelebs, Ficedula albicollis, Garrulus glandarius, Lullula arborea, Lanius collurio, Lanius minor.
[huge_it_gallery id=”3″]