Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina
Este situat în masivul Munţii Şureanu, cu subdiviziunile Munţii Orăştiei şi ai Sebeşului, fiind mărginit de depresiunile Haţegului la vest şi Orăştiei la nord. Ea cuprinde întinse suprafeţe de păduri, precum şi alte folosinţe ale terenurilor – păşuni, fâneţe, arabil, zone carstice, cursuri de ape, monumente istorice, situri arheologice şi aşezări umane. Suprafaţa totală a parcului este de 38.184 ha. Odată cu declararea siturilor Natura 2000, suprafaţa totală a zonei administrate este de 39.818 ha.
Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, reprezintă o arie naturală protejată cu statut de parc natural, al cărui scop este protecţia şi conservarea unor habitate şi specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic sau pedologic. Parcul este destinat gospodăririi durabile a resurselor naturale, conservării peisajului şi tradiţiilor locale, precum şi încurajării turismului bazat pe aceste valori. Zona Grădiştea Muncelului – Cioclovina include o serie de suprafețe importante pentru conservarea biodiversității, precum şi alte valori de patrimoniu cultural şi istoric, de valoare excepţională. În acest sens, în cuprinsul PNGM-C se întâlnesc:
- a) Rezervaţii naturale şi monumente ale naturii (2.497. Complexul carstic Ponorîci – Cioclovina, 2.499. Peştera Şura Mare, 2.500. Peștera Tecuri, 2.513. Locul fosilifer Ohaba Ponor, 2.522. Cheile Crivadiei, 2.523. Dealul şi Peştera Bolii, 2.531. Cheile Taia)
- b) Valori de patrimoniu cultural de interes naţional şi mondial, monumente istorice de valoare naţională excepţională (reprezentate de monumentele istorice şi etnografice, complexele paleolitice şi de sistemul de fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei. Încă din anul 1999, cetăţile dacice Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, Costeşti – Cetăţuia, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa au fost incluse de către UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial).
- c) Situl de interes comunitar Grădiştea Muncelului-Cioclovina, ROSCI0087. Obiectivul de conservare pentru care a fost instituit situl este menținerea sau readucerea la o stare de conservare favorabilă a 18 habitate de interes comunitar și a 32 specii de interes comunitar: 13 specii de mamifere, 3 specii de amfibieni, 4 specii de pești, 9 specii de nevertebrate și 3 specii de plante.
- d) Aria de protecţie specială avifaunistică Grădiştea Muncelului-Cioclovina, ROSPA0045. Obiectivul de conservare pentru care a fost instituită aria este menținerea sau readucerea la o stare de conservare favorabilă a 79 de specii de păsări.
Zona Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina adăpostește numeroase valori de patrimoniu cultural de interes naţional și internațional fiind reprezentate de monumentele istorice şi etnografice, complexele paleolitice şi de sistemul de fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei. Toate aceste valori, împreună cu valorile naturale, în special fenomenele carstice, dau un caracter de unicitate ariei naturale protejate.
Pagina web: www.gradiste.ro
Pagina facebook: https://www.facebook.com/parculnatural.munceluluicioclovina/
[huge_it_gallery id=”75″]