Situl de importanţă comunitară ROSCI0190 Penteleu, situat în regiunea biogeografică alpină, are o suprafaţă de 11.275 ha. Este localizat în judeţele Buzău și Covasna și include teritoriul localităţilor: Gura Teghii 24% (Județul Buzău), Comandău 1% și Zagon 1% (Județul Covasna)*.Accesul se face pe DJ Lunca Priporului – Gura Teghii care porneşte din DN 10 Buzău – Braşov, în dreptul localităţiiNehoiaşu, pe drum asfaltat, iar dinspre nord, din localitatea Comandău, judeţul Covasna, pe Bâsca Mică, pe drum pietruit, reabilitat în cea mai mare parte.
Munţii Penteleu constituie un masiv muntos de formă piramidală, situat în sud-estul Carpaţilor Orientali, în Carpaţii de Curbură, între râurile Bâsca Mare la vest şi Bâsca Mică la est, fiind principala unitate a Munţilor Buzăului. Impresionează îndeosebi prin culmile sale prelungi, pajiştile întinse şi prin perspectiva extrem de largă pe care o oferă asupra Carpaţilor de Curbură. Altitudinea maximă este de 1.772 m în vârful Penteleu.
Defrişările îndelungate de pe culmile domoale au dus la extinderea pajiştilor montane, alcătuite predominant din păiuşroşu, care au determinat o intensă activitate pastorală. Pe vremuri, pe acest munte se ţineau nedeile sau târgurile anuale, denumite popular Drăgaica, târguri care în secolul al XIX- lea au coborât în câmpie, lângă oraşul Buzău, unde se ţinşi în prezent.
Din punct de vedere geologic, Masivul Penteleu, este format din complexul gresiei de Tarcău – fliş paleogen, denumire dată de geologul Sava Athanasiu, strâns cutat uneori până la cute solzi, dar se remarcă şi câteva sinclinale şi anticlinale, mai largi, cum ar fi sinclinalul care trece peste creasta Cernatu-Penteleu şi anticlinalul Viforâtei.
Masivul Penteleu, cuprins între văile Bâsca Mare şi Bâsca Mică, reprezintă unitatea principală a Munţilor Buzăului. Este constituit dintr-o creastă centrală, care începe în sud, cu vârful Piciorul Caprei: 1.520 m şi continuă cu vârful Penteleu: 1.772 m, Crucea Fetei: 1.578 m şiCiulianoş: 1.602 m, din care se desprind o serie de culmi secundare ce coboară în trepte spre cele două văi. De o parte şi de alta a acestui aliniament de vârfuri se întind plaiuri, relativ netede, la altitudini ce ajung până la 1.400 m, dar coboară adesea şi la 1.200 m; mai cunoscute sunt plaiurile Viforâtei, Penteleului, Cernatului. Sub unele vârfuri se găsesc şi mici lacuri: Lacul Roşuşi Lacul Negru.
Reţeaua hidrografică din Munţii Penteleu este tributară râurilor Bâsca Mare, în partea de vest, şi Bâsca Mică, în partea de est.Bâsca Mare este principalul afluent al râului Buzău şi are o lungime de 61 km. Situl Natura 2000, ROSCI0190 Penteleu, a fost preluat în custodie de către Consiliul Judeţean Buzău în 2010, conform convenţiei de custodie nr. 0053/23.02.2010.
Tipuri de habitateși specii sălbatice de interes comunitarcare constituie obiective de conservare pentru ROSCI0190 Penteleu, conform Ordinului ministrului mediului şi pădurilor nr. 2387/2011privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România sunt următoarele:
Habitate: – 3230 Vegetaţie lemnoasă cu Myricaria germanica de-a lungul râurilor montane
– 4060 Tufărişuri alpine şi boreale
– 6430 Comunităţi de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan şi alpin
– 9110 Păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum
– 91E0* Păduri aluviale cu Alnus glutinosa şi Fraxinus excelsior-Alno-Padion, Alnionincanae, Salicionalbae
– 91V0 Păduri dacice de fag – Symphyto-Fagion
– 9410 Păduri acidofile de Piceaabies din regiunea montană-Vaccinio-Piceetea
Specii de faună și floră: Mamifere: 1352 lup(Canis lupus); 1354* urs brun(Ursus arctos); 1361 râs(Lynxlynx);
Amfibieni: 1166 triton cu creastă(Triturus cristatus); 1193 Bombina variegata; buhai de baltă cu burta galbenă; 2001 triton carpatic(Triturus montandoni);
Pești: 1138 moioagă(Barbus meridionalis); 1163 zglăvoc (Cottusgobio-zglavoaca);
Nevertebrate: 1078 fluturele vărgat(Callimorpha quadripunctaria); 1087 croitorul alpin(Rosalia alpina); 4014 cărăbuş(Carabus variolosus-croito);
Floră: 4070 clopoţel(Campanula serrata); 1381 Dicranumviride-muşchi; 1393 Drepanocladus vernicosus-muşchi.
Site-ul oficial al sitului Penteleu este www.rezervatie-penteleu.ro.
[huge_it_gallery id=”22″]