Situl Natura 2000 Prigoria-Bengesti este o arie naturala protejata de interes comunitar (european) si face parte din reteaua europeana Natura 2000.
Situl Natura 2000 Prigoria-Bengesti a fost desemnat prin Ordinului ministrului mediului si dezvoltarii durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 în România, modificat si completat prin Ordinul ministrului mediului si padurilor nr. 2387/2011.
Situl Natura 2000 Prigoria-Bengesti se afla în judetul Gorj, pe teritoriul administrativ al localitatilor Albeni, Bengesti, Bumbesti, Prigoria si are suprafata de 2490 ha.
Situl Natura 2000 se afla în zona geografica a Subcarpatilor Getici, cu relief deluros si altitudini cuprinse între 298 m si 510 m, o temperatura medie anuala de 10,2ºC si o mediea precipitatiilor de 756 mm/an.
Principalele tipuri de sol întâlnite în situl Natura 2000 sunt cele din clasa luvisolurilor.Conditiile climatice sunt favorabile padurilor de cvercinee si fag.
În acest sit Natura 2000 întâlnim în cea mai mare parte un escosistem terestru forestier antropogen, în care interventia omului este partiala (management forestier general, taieri de arbori). De-a lungul pârâurilor ce strabat situl Natura 2000 se formeaza ecosisteme si microecosisteme acvatice majoritatea temporare. Durata mentinerii ecosistemelor temporare depinde de perioada, durata si cantitatea în care cad precipitatii (ploi, ninsori) în zona. În câteva zone, pe suprafete mici întâlnim ecosisteme terestre formate din pajisti si tufarisuri.
Situl Natura 2000 Prigoria-Bengsti adaposteste 6 tipuri de habitate forestiere, o specie de amfibieni, respectiv Bombina variegata(buhaiul de balta cu burta galbena) si 3 specii de nevertebrate, acestea fiind Osmoderma eremita* (gândacul sihastru), Lucanus cervus (radasca) si Morimus funereus (croitorul cenusiu). Gândacul sihastru, specie prioritara si radasca, sunt specii care în ultimii ani au cunoscut un declin accentuat datorita restrângerii habitatelor prielnice.
Situl Natura 2000 Prigoria-Bengesti este în mod deosebit important pentru mentinerea habitatelor forestiere si a speciilor protejate care sunt prezente aici. Este una dintre putinele zone de deal în care se afla paduri de fag, acestea formând aici doua tipuri de habitate naturale protejate. Cele mai mari suprafete de padure sunt acoperite de gorunete, fagete si goruneto-fagete. Suprafete mici de padure sunt formate din pin sau amestec de fag si conifere.
Pe vaile pârâurilor întâlnim zavoaie de anin în amestec cu frasin, salcii si alte specii ce formeaza un habitat foarte important, prioritar, habitatul 91E0* – Paduri aluviale cu Alnus glutinosa si Fraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae). În acest habitat întâlnim si arbori precum plopul negru, ulmul, arbusti precum socul negru (care are nevoie de azotul fixat de bacteriile de pe radacinile aninului), alunul, calinul sau sângerul. În stratul ierbos gasim ferigi, menta, nu-ma-uita ?i alte specii caracteristice. Acest habitat este foarte impoartant la nivel european. Ocupa suprafete mici de teren si este specific zonelor de lunca din preajma apelor. Este unul din habitatele care desi nu ocupa suprafete întinse de teren adaposteste un numar foarte mare de specii, constituind un rezervor de biodiversitate. Prin complexitatea lui structurala, acest habitat creeaza o mare diversitate de de nise ecologice, oferind loc de odihna, de hrana, de cuibarit si de crestere a puilor pentru numeroase specii de animale.
Vulnerabilitatile sitului sunt cauzate de presiunea antropica:
– extragerile de masa lemnoasa;
– îndepartarea arborilor uscati sau în curs de uscare (batrâni, cu scorburi);
– pasunatul si tranzitul animalelor domestice.
Pagina web a sitului Natura 2000 Prigoria-Bengesti: http://www.natura2000prigoriabengesti.ro/
[huge_it_gallery id=”11″]