Rezervația fosiliferă Chiuzbaia
1. Scopul şi categoria
Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia este o arie naturală protejată de categoria a-III-a IUCN, monument al naturii, având codul 2565, fiind constituită pentru protejarea depozitelor de impresiuni foliare fosile formate în urmă cu circa 6-10 milioane de ani (Givulescu, 1990; Macovei, 2011).
2. Localizarea ariei naturale protejate
Rezervaţia fosiliferă de la Chiuzbaia este situată pe versantul sudic al Masivului Igniş, între acesta şi depresiunea Chiuzbaia, la obârşia Văii Jidoaia, denumită şi Jidovoaia, ce drenează partea de NV a depresiunii Chiuzbaia, denumită de localnici Groape. În partea nordică a rezervaţiei se află vârful Ciontolan – ”contrafort” sudic al Ignişului.
Rezervaţia Fosiliferă Chiuzbaia are o suprafaţă de 50 ha, iar din punct de vedere administrativ-teritorial, aparţine de municipiul reşedinţă de judeţ Baia Mare.
În perimetrul rezervaţiei există 8 puncte fosilifere cu plante, situate pe versantul de sud al Masivului Igniş, între pâraiele Jidoaia în est şi Izvorul Plopilor în vest, la cote care variază între 810 şi 870 m.
Din punct de vedere hidrografic rezervaţia este încadrată de Valea Plopilor şi Valea Jidovoaia, afluenţi ai Firizei.
Din punct de vedere silvic, rezervaţia se află în cadrul Ocolului Silvic Baia Mare, fiind situată în unitatea de producţie VI, cu unităţile amenajistice 66A, 65A, 67C, 66B, 70B, 70A şi 71C.
3. Caile de acces
Din Baia Sprie se poate urma DC 5 de pe Valea Chiuzbăii, circa 7 km, până în localitatea Chiuzbaia, aparţinătoare de Baia Sprie, de unde, pe potecă, mai sunt de parcurs circa 3 km până la rezervaţie.
În rezervaţie se mai poate ajunge din centrul oraşului Baia Sprie pe traseul turistic marcat cu punct galben, urcând pe Valea Borcutului iar de la Borcut prin plantaţia tânără din Dealu Roşu – Săcădaş, după care se merge pe la poalele unui spectaculos con de roci eruptive numit Poca.
Accesul în rezervaţie se mai poate face pe traseul Baia Mare – Ferneziu – Cariera Limpedea, pe valea Firizei şi apoi pe drumul ce se desprinde spre est pe Valea Limpedea – cariera Tăul Roşu – Groape. De la gura Văii Plopilor, afluent drept al Văii Jidovoaia, drumul forestier urcă iniţial pe aceasta apoi, printr-o serpentină prelungă, traversează Piciorul Ciontolanului revenind în Valea Plopilor, la Câmpul Neamţului. Aici drumurile se despart: spre dreapta un drum traversează pe sub vârful Ciontolan, în Valea Jidovoaia, continuând apoi spre Valea Lazului. Spre vest drumul ajunge până sub peretele stâncos Lespezi.
[huge_it_gallery id=”37″]