Să promovăm turismul inteligent și prietenos cu natura!
Încă din 1980, la 27 septembrie sărbătorim Ziua Mondială a Turismului, eveniment prin care Organizația Mondială a Turismului și-a propus să atragă atenția opiniei publice asupra importanței de ordin social, cultural, politic și economic a ceea ce, la ora actuală, reprezintă cea de-a treia industrie de export din lume. Tema propusă pentru 2017 este “Turismul durabil – un instrument pentru dezvoltare”. Aceasta este și una dintre preocupările prioritare ale noastre aici, la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).
Turismul se numără printre activitățile care de multe ori și-au pus amprenta dăunătoare asupra ariilor protejate. Și tocmai de aceea aplaudăm eforturile din ce în ce mai mari ale factorilor responsabili pentru dezvoltarea unui turism durabil. Avem în vedere aici accesul în ariile protejate, dar și impactul activităților de turism asupra mediului și efectul pe calitatea vieții rezidenților. Zona de confort a turiștilor nu trebuie să se rezume doar la micile placeri de moment, pentru că bucuria de a fi în mijlocul naturii nu înseamnă nici foc deschis în ariile protejate, nici nepăsare față de mediu, prin abandonarea de deșeuri la tot pasul, nici decibeli la maximum. Iată de ce turismul durabil presupune și o componentă educativă în ceea ce privește modul de manifestare a turiștilor în mijlocul ecosistemelor.
Preocupările ANANP vizează așadar promovarea unui turism inteligent și prietenos cu natura, care să țină cont de tipul și particularitățile fiecărei arii naturale protejate în parte și de nevoile de conservare a acestora, dar care să fie în același timp un motor de dezvoltare economică pentru comunitățile umane.
Oamenii fac parte din natură. De aceea, trebuie să înțeleagă că natura nealterată este baza dezvoltării durabile și că menținerea unui mediu sănătos este datoria noastră, a tuturor, față de viitorul copiilor noștri.
Florian Udrea,
Secretar de Stat, președintele ANANP