Rezervația Stejerișul Mare cunoscută și sub denumirea de Colții Corbului Mare, este arie naturală protejată de interes național, cod RONPA 0273, situat în nord-vestul Masivului Postăvarul, în partea sud-vestică a Brașovului pe culmea Stejerișul Mare și are o suprafață de 16,30 ha (Legea 5/2000).
În arealul ei, pe partea nordică la altitudinea de 920-950 m, se află o formațiune geologică calcaroasă numită Colții Corbului Mare. Aceasta, de culoare alb-cenușie, este de vârstă jurasică și are la bază importante grohotișuri.
Accesul în rezervație este posibil din șoseaua Brașov – Poiana Brașov sau de la baza versantului, din marginea nordică a Poienii Mici, de unde se coboară 40 min (traseu turistic marcat cu triunghi galben). Drumul se continuă prin pădurea de fag și se întâlnește cu traseul turistic marcat cu triunghi roșu, pe care, în 20 de minute, se ajunge în zona rezervației Stejerișul Mare.
Vegetația prezintă o distribuție zonală interesantă, care include în centru pajiștile calcofile, bordurate de tufărișuri de lizieră ce trec apoi spre vegetația forestieră. Stâncile calcaroase se găsesc în etajul pădurilor de fag (Fagus sylvatica).
Pădurea este constituită din arboret, fagul fiind predominant. Se găsesc rare exemplare de puieți de gorun, sânger, dar către baza versantului apar exemplare mature de gorun (Quercus petraea) și tufe de alun (Corylus avellana), ca și în poiana de lângă stâncă.
Tufărișurile sunt în special formate din alun, măceș, păducel, corn și soc.
Statutul de arie protejată a fost instituit în scopul conservării următoarelor habitate și specii:
- Habitate: Păduri și stâncării
- Specii de floră specifică stâncăriilor:
- Flămânzica (Draba haynaldi Ssp. Elongata)
- Firuța de piatră (Poa badensis)
- Colilia (Stipa pulcherrima)
- Borișorul (Sempervivum schlehany)
- Ochelarița (Biscutella laevigata)
Aria naturală are o mare accesibilitate și din această cauză și o vulnerabilitate crescută la turismul necontrolat. Turiștii pedeștri sunt în special localnici, păstrători ai tradiției drumeției montane și culegători de fructe de pădure : măceșe, păducel, alune, soc.
Căile de acces în rezervație sunt prevăzute cu bariere pentru limitarea accesului auto în zonă. La principalele puncte de acces, situate la limita rezervației, sunt amplasate panouri informative despre biodiversitatea zonei.
[huge_it_gallery id=”2″]