Situl ROSCI0406 Zarandul de Est este situat în extremitatea estică a Munţilor Zarandului, include o zonă din vestul Munţilor Metaliferi și se suprapune pe teritoriul a două județe: Arad – 86% și Hunedoara – 14%.
Situl Zarandul de Est face parte din rețeaua ecologică regională care asigură funcționalitatea unuia dintre cele mai importante coridoare ecologice din lanțul Carpatic, cel dintre Munții Apuseni și Carpații Meridionali.
Interferența influențelor macro-climatice, relieful și micro-climatele variate au favorizat o mare diversitate a speciilor și habitatelor naturale, de multe ori atipice. Peisajul forestier cu bazine în care s-au păstrat suprafețe mari cu păduri bătrâne, compacte, precum și zonele modelate în timp de activitatea omului ca un mozaic alcătuit din terenuri cultivate, pajiști secundare, livezi și trupuri de pădure sunt remarcabile atât din punct de vedere naturalistic, cât și peisager.
O altă caracteristică a sitului este patrimoniul cultural remarcabil reprezentat de existența comunităților locale care au păstrat elemente valoroase de arhitectură tradițională, obiceiuri și tradiții străvechi, fiind considerate adevărate muzee vii.
Diversitatea și frumusețea cadrului natural potențate de patrimoniul cultural tradițional conferă zonei valențele unui peisaj natural și cultural valoros la nivel național și european.
În sit au fost identificate 9 tipuri de habitate și 27 specii Natura 2000, dintre care 3 habitate și 5 specii prioritare, precum și alte 52 de specii protejate sau rare.
Site web: www.zarand.org
[huge_it_gallery id=”29″]