Ziua internațională a animalelor ne reamintește că Omul nu e stăpânul absolut al Pământului, ci doar slujitorul care îi conduce destinele
La 4 octombrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua internațională a animalelor (World Animal Day), proclamată astfel, în 1931, de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența.
Primele preocupări pentru drepturile și protecția animalelor datează încă din secolul al XVIII-lea, odată cu apariția primelor lucrări pe această temă, iar prima lege pentru protecția animalelor, numită “Martin’s Act”, a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822.
Deși scopul inițial a fost de a face cunoscută situația speciilor aflate în pericol de dispariție, World Animal Day a devenit între timp un eveniment menit să celebreze viața animalelor în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care acestea ne înfrumusețează viața.
Ziua internațională a animalelor este nu doar un omagiu adus atât tuturor necuvântătoarelor, cât și oamenilor care le iubesc și le respectă, ci și un prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredințat Natura. Suntem datori cu toții să înțelegem că Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, dar este cel care are puterea și menirea de a conduce, cu rațiune și responsabilitate, destinele planetei.
Florian Udrea,
Secretar de Stat, președintele ANANP